НОВИНИ

Вирусолог: Слънцето и чистият въздух са много сериозен лечебен фактор

bnt avatar logo
от БНТ
07:28, 13.05.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Здраве

Познаваме коронавируса по-добре, но имаме още много да научим за него и то не малко. Вървим уверено към лечение, но самото конструиране на ваксина е да се докаже, че тя е безопасна и ефективна. С тези неща не бива да се прави компромис. Има технологично време, което отнема между 12 и 18 месеца. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ докторът по вирусология към БАН проф. Радостина Александрова.

Откакто е разчетен за първи път генома в началото на януари, до момента има над 11 000 изолирани отделни вируса. Тези знания помагат, както за опознаване на вируса, така и за намиране на онези мишени, които трябва да бъдат атакувани, както от ваксините, така и от лекарствата, допълни тя.

Факт е, че се появяват нови коронавируси и е ясно, че ще има други. Целта на науката е да се открият консервативните структури и атакувайки ги бихме могли да се защитим и при този, и при следващи подобни вируси.

Темата за имунитета срещу този вирус остава отворена и много се работи, каза още проф. Александрова.

Тя заяви, че се говори и по темата дали топлото и влажно време намалява вируса.

"Във всички случаи слънцето и чистият въздух са много сериозен лечебен фактор, както и доброто настроение", каза вирусологът.

Всеизвестно е, че вирусът, който причини COVID-19, идва от вирус при прилепите, като е минал поне през един междинен гостоприемник.

По думите на проф. Александрова няма друг животински вид, който да може да съжителства с толкова много вируси, може би над 60, които причиняват заболявания при хората. Опасното е в това, че има повече от един вирус в един прилеп и между тях може да стане обмяна на генетична информация, което прави прилепите една своеобразна работилница, в която могат да се образуват нови вируси.

Вижте повече за генома на вируса и работата на вирусолозите в разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога ще бъде пусната топлата вода в Перник?
Кога ще бъде пусната топлата вода в Перник?
Още трима медици с COVID-19 в болницата в Пазарджик
Още трима медици с COVID-19 в болницата в Пазарджик