НОВИНИ

Вирусолог: Завръщането към нормалния начин на живот е сред причините за увеличението на случаите с COVID

вирусолог завръщането нормалния начин живот сред причините увеличението случаите covid
bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 12.10.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Науката направила крачка напред по отношение на лечението на коронавируса. Това заяви в студиото на "Денят започва" вирусологът проф. Радостина Александрова. Вече са ясни някои от препаратите, които повлияват болестта. Един от методите, при който се внасят антитела, произведени по биотехнологичен път, е бил приложен при лечението на американския президент Доналд Тръмп.

Завръщането ни към нормалния начин на живот е една от причината да увеличението на случаите с COVID напоследък, коментира проф. Александрова. От шестте описани варианти на вируса няма връзка между техните различия и смъртността. Имунитетът се запазва поне до 4 месец.

Европа продължава да бележи ръст на новозаразените с коронавирус

Направеното проучване с други вируси. При коронавирусите реинфекциите започват след 6 месец и пикът им е към 12 месец. Тези, които вече са боледували, при повторно заразяване зависи.

"Вярвам, че човешкият организъм трябва да може да се справи с този вирус. Входна врата за този вирус има не само в белия дроб, в дихателната система, но и на други места - мозъкът, сърдечно-съдовата система, черния дроб, бъбреците. В момента вече има регистър, създаден от лекар в цял, свят, в който се отбелязва връзката между диабета и вируса. Много въпроси има с това отношение още", заяви проф. Радостина Александрова, вирусолог.

"През последните 9 месеца науката направи много голяма крачка напред в биологията и поведението на вируса и това се отрази на неговото лечение. Протоколите са различни от тези в началото. Вече знаем за Ремдесивир, Дексаметазон, те бяха одобрени за приложение при хора с COVID. По-любопитни са монохроналните антитела, които са произведени не в организма, а по биотехнологичен път, и които разпознават вируса и му пречат да се свърже с клетката и да предизвика инфекциите. Една такава комбинация от две антитела - Регенерон, беше включена в терапията на американския президент Доналд Тръмп. Бързам да поясня, че лекарите предупредиха, че е приемал и други лекарства", коментира още вирусологът.

Вижте повече от разговора във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да платите чрез Вайбър престоя си за паркиране в София?
Как да платите чрез Вайбър престоя си за паркиране в София?
Спазват ли се правилата на пътя?
Спазват ли се правилата на пътя?