НОВИНИ

Европа продължава да бележи ръст на новозаразените с коронавирус

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:56, 11.10.2020
Чете се за: 01:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Бразилия премина границата от 150 000 починали с коронавирус в момент, когато изглеждаше, че пандемията там отслабва. Европа продължава да бележи ръст на новозаразените. Франция съобщи за нов рекорд - над 27 000 нови случая. В редица европейски страни вече са в сила нови ограничения.

От Португалия, където беше на посещение испанският премиер защити решението за въвеждане на извънредно положение в Мадрид заради бързото разпространение на коронавируса.

Педро Санчес, премиер на Испания: "Надяваме се, че през 15-те дни , когато трае извънредното положение, ще ограничим пандемията в Мадрид, ще можем да наклоним кривата. Продължаваме да протягаме ръка към правителството на Мадрид, за да работим заедно, но ние трябваше да отговорим на тази ситуация и направихме това с обявяването на извънредно положение".

Работещи в барове и ресторанти в Глазгоу изсипаха килограми лед, в знак на протест срещу затварянето на заведенията. Някои от минувачите окуражаваха демонстрантите. Правителството на Шотландия нареди затварянето за 16 дни на пъбовете в двата най-големи града - Глазгоу и Единбург.

Утре британският премиер Борис Джонсън ще обяви нови мерки срещу COVID-19 в северна Англия, особено поразена от заразата. Плановете на Джонсън вече предизвикаха гнева на местни депутати. Възможно е заведенията и в този район да бъдат затворени. Критиките срещу правителството са, че то не информира достатъчно депутатите за плановете си.

В Берлин вече свикват с новите правила за заведенията. Барове и ресторанти затварят от 23 до 6 часа сутринта заради тревожното нарастване на новозаразени.

Миа Ойлерс, жител на Берлин: "Tова със сигурност е важно, защото иначе това положение ще продължи вечно, а ние искаме всичко да свърши възможно най-скоро. Мисля, че сега нещата ще бъдат стриктно контролирани, сега мерките не могат да бъдат избегнати. Разбира се жалко е най-вече за младите хора във ваканция, но това е положението и така трябва да бъде".

Маските в Полша вече са задължителни на всички обществени места с изключение на парковете и плажовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нарушава се примирието в Нагорни Карабах
Нарушава се примирието в Нагорни Карабах
Доц. Мангъров: Начинът на представяне на информацията за коронавируса е крайно некоректен и плашещ
Доц. Мангъров: Начинът на представяне на информацията за коронавируса е крайно некоректен и плашещ