НОВИНИ

Има ли нарушения в договореното примирие в Нагорни Карабах?

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:43, 10.10.2020
Чете се за: 01:00 мин.
По света
Снимка: Архив/ БГНЕС

Армения и Азербайджан договориха примирие в Нагорни Карабах на маратонски преговори в Москва, които завършиха тази нощ. Примирието влезе в сила в 12 часа местно време днес. Двете страни вече се обвиняват взаимно за нарушения, а реакциите от двете страни на границата показват дълбокото взаимно недоверие между жителите на Армения и на Азербайджан.

Две седмици след избухването на боевете, външните министри на Армения и Азербайджан Зохраб Мнацаканян и Джейхун Байрамов договориха прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Те преговаряха над 10 часа в Москва с посредничеството на руския си колега Сергей Лавров.

Сергей Лавров, външен министър на Русия: Обявява се прекратяване на огъня от 12 ч. на 10 октомври с хуманитарни цели - за размяна на военнопленниците и други задържани лица и телата на загиналите - с посредничеството и съгласно критериите на Международния комитет на Червения кръст.

Часове преди началото на примирието военните министерства в Ереван и Баку съобщаваха за боеве с участието на азербайджански безпилотни самолети и арменска артилерия. В главния град на Нагорни Карабах Степанакерт се чуха ракетни удари. Арменците, които населяват града, не вярват, че прекратяването на огъня ще издържи.

"Не може да им се вярва, защото се бият главно турски военни, не Алиев. Азерите не могат да превземат сами Нагорни Карабах", смята Левон, жител на Степанакерт.

Скептични са и хората в азербайджанския град Тертер, който беше обстрелван. Някои се евакуираха и сега се връщат, за да видят разрушените си домове

"Не искаме примирие. Искаме само нашата земя. Бог да даде сили на нашата армия", каза Имам Абизив, жител на Тертер.

Предстоят преговори за мирно уреждане на конфликта с посредничеството на Минската група на ОССЕ. Смята се, че жертви на сраженията са над 450 души. Това е най-сериозната криза след войната, с която Нагорни Карабах се отцепва от Азербайджан. В нея от 1991 г. до 1994 г. загиват 30 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"БГ вдъхновители": Теди Москов на 60
"БГ вдъхновители": Теди Москов на 60
Фирма заплашила служителите си с глоба за често ходене до тоалетната
Фирма заплашила служителите си с глоба за често ходене до тоалетната