НОВИНИ

Високи разходи за отопление: Производството на оранжерийни зеленчуци може да приключи по-рано

bnt avatar logo
от БНТ
20:47, 11.11.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Оранжерийното производство на български зеленчуци е на ръба и може да спре още до края на следващата седмица – такава прогноза направиха фермери от Пазарджишкия регион. Заради увеличаващите се разходи за отопление, стопаните се опасяват от фалити, като очакват скоро да бъде приета национална стратегия за субсидиране на сектора.

С понижаването на температурите тревогите на оранжерийните производители растат. Отоплението на парниците поскъпва, а и прогнозите за растящи цени на енергоносителите допълнително скъсяват срока за производство.

Иван Кабуров – оранжериен производител: "В един момент, когато разходите надделеят над приходите, унищожаваме растенията."

В оранжериите на Иван Кабуров в село Мало Конаре и в момента зреят тонове домати. Близо 60 процента от разходите са за отопление и заплати. Някои от работниците пътуват всеки ден по 120 километра до фермата, а през зимата може за останат без работа.

Иван Кабуров: "Ще бъда принуден да уволня работниците за около 4-5 месеца."

Малката семейна оранжерия на Данаил Данаилов, в която няма отопление вече приключва сезона. Последните домати са на пазара в Пазарджик. Цените са между 2 и 4 лева. За българското клиенти не липсват.

Данаил Данаилов: По-мекичък е и по-вкусен е."

Светла Божкова: "Да, ето че намерих, доволна съм. И хубаво е ,че продавачката няма претенции защо избирам."

Според Иван Кабуров, секторът се нуждае от 20 млн. лева допълнителна субсидия, за да запази работните места и да удължи производството на български зеленчуци до декември. И продукцията да е с конкурентна цена на пазара.

Иван Кабуров – оранжериен производител: "Ако се покрият разходите за отопление ние ще имаме една сигурност за развитието на нашия бизнес и тогава ще предоставяме прясна продукция на бълг потребител."

От бранша искат още въвеждането на безплатни опаковки за българските оранжерийни зеленчуци, с държавно лого и система за проследяване. Очакванията са новите правила да осветлят сектора и да защитят коректните селскостопански производители.

Репортаж: Димитър Димитров, Димитър Рочев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец постигна трудна победа над Черно море Тича във Варна
Черноморец постигна трудна победа над Черно море Тича във Варна
Балкан и Ямбол спечелиха домакинствата си в НБЛ
Балкан и Ямбол спечелиха домакинствата си в НБЛ