НОВИНИ

За изгубените пластове история на Калиакра

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:39, 11.11.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Археологическите проучвания на Калиакра са изправени пред неочакван проблем. Резултатите от първите проучвания на този важен обект се оказва, че не са добре документирани и част от информацията сега се налага да бъде възстановявана наново. Това обаче се оказва много по-трудно от очакваното. Пред какви предизвикателства се изправиха археолозите на Калиакра - репортаж от поредицата "Новини от миналото" на Мария Чернева и Анна Андреева.

Древните елини със сигурност са се възползвали от тихият пристан на Калиакра и стратегическото му място по Виа Понтика и са основали селище. Но сведенията за това са откъслечни, а проучванията на носа са още в началото си.

Тази част на градска Калиакра отдавна уж е проучена и експонирана. Но излиза че не е съвсем така. Политическата повеля преди 40 години е изисквала бързи резултати заради честванията на 1300 години България и разкопките тук тъкмо са почнали, но далеч не са приключили.

Филип Петрунов – р-л на археологическите проучвания, НИМ: "В момента се намираме в цитаделата на Калиакра. За съжаление пласта от 14 век е силно компрометиран. Да не казвам, че изобщо липсва."

Пък и някой е вилнял тук със земекопна техника и излиза, че е унищожил и малкото останала информация. Но вкопано в скалата е запазено дъното на непознато до сега за учените съоръжение, подобно на малък басейн за вода, обмазано с хидроизолираща глина.

Филип Петрунов: "Малко басейнче, в което са съхранявали свежа риба, жива и свежа, която в рамките на деня или няколко дни да е удобна за приготвяне в централната част на квартала. - А защо решихте че тук са съхранявали риба? - Най вече заради голямото количество стриди, миди и кости от риба... Ето като тези костици тук от калкан и други черноморски видове, които имаме. Това са копчета от калкан. - А това е прешлен от...? - А това е прешлен от гръбнака на може би акула или друг вид черноморска риба."

Кварталът е изграден по римски образец, още стои канализацията изсечена в скалата и основите на малки помещения, вероятно магазинчета.

- Магазинче вероятно за риба или...?

Филип Петрунов: "Или за венециански дрехи."

Аристокрацията тук със сигурност е следвала модата в западна Европа, археолозите откриват в аристократични гробове златотъканни дрехи. Стратегическото място на Калиакра по Виа Понтика обяснява добрите връзки между Добротица и Венеция за търговски обмен.

Филип Петрунов: "Това е сестерция. Вероятно от края на 2 век... толкова ранни и толкова добре запазени до момента от Калиакра монети не сме откривали. Което говори за едно наистина доста добро жизнено ниво. За високия жизнен стандарт и изобилието. Говори и този амулет, който представлява рога на изобилието в римският период."

По-ранните епохи обаче, ще са по-тихи. И заради липсата на писмени сведения, пък и заради трудния терен и разрушенията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан и Ямбол спечелиха домакинствата си в НБЛ
Балкан и Ямбол спечелиха домакинствата си в НБЛ
България победи Турция на старта на европейското шахматно първенство
България победи Турция на старта на европейското шахматно първенство