НОВИНИ

"Витоша ски" иска да продължи процедурата по реконструкция на Княжевския лифт

витоша ски иска продължи процедурата реконструкция княжевския лифт
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:32, 18.01.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Витоша ски" ЕАД заявява и иска час по-скоро да започне процедурата по реконструкция на ски съоръженията на територията на Природен парк "Витоша", като стартира с кабинковата въжена линия "Княжево - Копитото", това се казва в писмо от пресцентъра на "Витоша ски".

"На 07.01.2021 год. кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и ресорните министри, както и Главният архитект на София г-н Здравко Здравков заявиха, че са намерили решение на проблема. От тази дата досега, ние не знаем какво е това решение", казват от "Витоша ски".

Витоша ски е готова веднага да подмени Княжевския лифт

"Според изказвания на Главния архитект тече съгласувателна процедура, за която ние не знаем, и в която не сме включени. Това е в нарушение на закона, защото страната следва да е информирана за всяко едно действие по нейната преписка от администрацията", допълват от "Витоша ски".

"Наред с това, Главният архитект на Столична община г-н Здравков заяви, че той и група специалисти имали вариант как да бъде реконструирано съоръжението, като се използват старите фундаменти, на които да се монтират новите стълбове.

Още на 08.01.2021 г. ние заявихме, че сме готови незабавно да организираме дискусия, в която да участват Главният архитект и неговите специалисти, както и инженери и конструктори от водещите производители на съоръжения в света. На 12.01.2021 г. внесохме и официално писмо до Главния архитект за организиране на тази дискусия. До настоящия момент нямаме отговор от него на поканата. На същата дата внесохме и запитване до Кмета на Столична община г-жа Фандъкова с молба да ни бъде разяснено как е решен проблемът, от която също нямаме отговор", допълват от "Витоша ски".

Фандъкова: Не е необходима промяна в плана за управление на Витоша за подновяването на Княжевския лифт

"Явно за пореден път се цели проблемът да затихне, без да бъде решен! Настояваме за спешни мерки от отговорните институции за приключване на процедурата по реконструкция на Княжевския лифт, която отлежава при Главния архитект на София г-н Здравко Здравков вече почти една година!", категорични са от "Витоша ски".

"Витоша ски" е собственост на италианеца Ерик Гумерер, който е изпълнителен директор на световния лидер в производството на оръдия за изкуствен сняг "ТехноАлпин". Бизнесът с изкуствен или програмиран сняг, както е техническото му наименование, надхвърля 300 млн. евро. Само "ТехноАлпин" печели над 100 млн. евро годишно от снежното си производство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сградите трябва да имат технически паспорт до края на 2022 г.
Сградите трябва да имат технически паспорт до края на 2022 г.
Иззеха картини и графики от апартамента на Васил Божков, в който живее съпругата му Елена Динева (СНИМКИ)
Иззеха картини и графики от апартамента на Васил Божков, в който живее съпругата му Елена Динева (СНИМКИ)