НОВИНИ

Вижте новите учебници по предмета "Религия - православие"

Софийската света митрополия уведомява преподавателите, че подготвените учебници по "Религия-православие" от първи до 12-и клас вече са отпечатани и са налични

вижте новите учебници предмета религия православие
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
16:28, 27.08.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Общество
Слушай новината

Софийската света митрополия уведомява преподавателите по предмета "Религия-православие" в общообразователните и неделните прицърковни училища от диоцеза на Софийската епархия, че подготвените от Светия синод и одобрени от Министерство на образованието и науката учебници по "Религия-православие" от първи до 12-и клас вече са отпечатани и са налични в митрополията в София. Това се съобщава в информация, публикувана в сайта на Софийската митрополия.

Те могат да бъдат разгледани и на сайта на Светия синод

Преподавателите могат да заявят необходимото им количество учебници, чрез формуляр, в деловодството на Софийската света митрополия или по електронна поща. Заявките за учебниците ще се приемат от 1 до 15 септември 2024 година.

В информация, публикувана в сайта на Българската патриаршия, се казва, че създаването на синодалните учебници по "Религия - Християнство-православие" и прилагането им в практиката отваря нова страница в съвременната история на българското образование, тъй като го обогатяват с учебно съдържание, каквото до момента липсваше в него.

"Тази голяма празнота много успешно се запълва чрез новите издания на Светия синод, които представляват огромна крачка напред в развитието на самия учебен предмет "Религия" и в осъществяването на качествени междупредметни връзки по време на цялостното обучение в училище. Като научи в дълбочина какво е християнството и православното вероучение, какво е Църквата, какъв е животът в нея, ученикът по "Религия" ще придобие много по-висока обща култура и много по-добре ще овладее уроците по останалите учебни предмети, които са свързани с историята, езика и нравствеността на нашия народ, с християнската култура и изкуство, с църковно-обществената история в национален и световен мащаб", се посочва в публикацията.

Подчертава се, че православната тематика е представена по ангажиращ и занимателен начин в съответствие с възрастта на учениците за всеки клас, възпитавайки у децата доброта, кротост, търпение, благост и чувство за благоговение пред Бога и святото в живота, отбелязват от Българската патриаршия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена даде над 30 000 лева за разваляне на магия, измамникът е задържан
Жена даде над 30 000 лева за разваляне на магия, измамникът е задържан
Черноморец дава по-голяма роля на свой юноша
Черноморец дава по-голяма роля на свой юноша