НОВИНИ

ВМРО-ДПМНЕ ще избере окончателно своите кандидати за министри

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
22:22, 15.06.2024
Чете се за: 02:32 мин.
По света
вмро дпмне избере окончателно своите кандидати министри
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

В неделя в Скопие ще се проведе заседание на Изпълнителният и Централен партиен съвет на спечелилата в Северна Македония парламентарните избори ВМРО-ДПМНЕ. На тях се очаква да партията да обяви имената на тяхните членове в бъдещето македонско правителство. Местното издание "Слободен печат" неофициално съобщи имената на бъдещите министри с ключови ресори.

Министър на отбраната вероятно ще бъде Владо Мисаяловски, на финансиите Гордана Кочовска-Димитриевска, за вътрешните работи Панче Тошковски, за външните работи Тимчо Муцунски, за транспорт Александър Николоски който ще биде и вицерпемиер в новото правителство в югозападната ни съседка.

Саня Божиновска ще ръководи новосъздаденото министерство за енергетиката, за образованието е предложена Весна Яневска, за дигитализацията Стефан Андоновски, земеделието Цветан Трипуновски, а актьора Зоран Лютков ще е бъдещ министър на културата. От партията на кмета на град Куманово ЗНАМ Максим Димитриевски вчера и официално съобщиха, че Горан Минчев е тяхната кандидатура за министер за държавната администрация, а Игор Филков за правосъдие.

"Алтернатива", чийто лидер е Африм Гаши потвърди тази вечер своите представители в новото правителство в Северна Македония. За министър по европейските въпроси е предложен Орхан Муртезани. Изет Меджити од Демократичното движение от партиите от албанската опозиция в Северна Македония е предложението за първи вицепремиер и министър на околната среда. Арбен Таравари също лидер от македонската албанска опозиция е предложението за министър за здравеопазването.

БЕСА вече утвърди своите кандидати Фатмир Лимани ще ръководи социалната политика. От VLEN в бъдещето македонско правителство ще влезе и Арбен Фетаи, които дълги години е живял и работил в Белгия. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и бъдещ премиер на Северна Македония Християн Мицкоски ще внесе състава на новото македонско правителство според местните медии в парламента на страната на 18 юни, след обсъждане се очаква то да бъде гласувано през следващия уикенд.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият президент Франсоа Оланд е изненадващ кандидат на изборите във Франция
Бившият президент Франсоа Оланд е изненадващ кандидат на изборите във Франция
Димитър Главчев: България остава ангажирана с отговора на НАТО и ЕС на руската агресия срещу Украйна
Димитър Главчев: България остава ангажирана с отговора на НАТО и ЕС на руската агресия срещу Украйна