НОВИНИ

"ВМЗ"-Сопот започва производството на нов гранатомет, собствена разработка

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 28.04.2020
5394
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Държавното оръжейното предприятие "ВМЗ"-Сопот ще произвежда и в чужбина част от новата си продукция. Това съобщиха за "По света и у нас" от ръководството на компанията, която в момента води преговори с европейска държава - член на НАТО.

Според плана на дружеството, съвместно с чужда компания, ще бъде произвеждан нов, разработен в заводите, противотанков реактивен гранатомет. Оръжието вече се произвежда и е тествано у нас, а БНТ беше първата телевизия, на която бяха показани резултатите от тестовете.

Новият гранатомет е предназначен за поразяване на танкове и други механизирани бронирани средства, които са на въоръжение на няколко чуждестранни армии. Разработката е направена изцяло в България.

Инж. Иван Гецов - изп. директор на ВМЗ-Сопот: Едно универсално оръжие, много добро, в условията на близък бой и което набира своите почитатели и клиенти, и смята, че бъдещето пред него е много голямо.

"ВМЗ" продължава да изнася 100% от продукцията. През последните години освен традиционните партньори от Близкия изток и държавите от бившия Съветски съюз, все по-голям интерес към изделията проявяват страните от Азия, Европа, Латинска Америка и Северна Африка. Чрез износа на производство в НАТО-вска държава се гарантира бъдещо сътрудничество в областта на производството на артилерийски муниции и въоръжение, както и износ на ноу-хау.

Инж. Иван Гецов - изп. директор на "ВМЗ"-Сопот: Има такъв интерес, клиентът трябва да е доволен за това, за което ще заплати, съответно "ВМЗ" трябва да получи едно достойно заплащане.

За последните три години предприятието е инвестирало над 100 млн. долара за модернизация на производствата. Заради глобалното свиване на търсенето на специална продукция, в момента "ВМЗ" работи по усвояване на натовски образци на въоръжение и до края на годината се очаква да предложи нова серия продукти на световния пазар.

Автор: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой остана без работа заради кризата?
Кой остана без работа заради кризата?
Премахнаха КПП-тата във "Факултета" и "Филиповци", няма нови огнища на зараза (ОБОБЩЕНИЕ)
Премахнаха КПП-тата във "Факултета" и "Филиповци", няма нови огнища на зараза (ОБОБЩЕНИЕ)