НОВИНИ

Войната: Ново нападение в Крим и напрежение между Полша и Русия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:36, 22.07.2023
8512
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Нападение с дронове срещу склад за боеприпаси в Крим доведе до обща евакуация в зона с радиус от пет километра, обяви руската окупационна администрация. Няма данни за жертви и пострадали. За кратко беше спряно и движението по Кримския мост, който Украйна определя като легитимна цел.

За експлозия в склад за боеприпаси в Красногвардейское в централната част на Крим съобщи назначеният от Москва губернатор Сергей Аксьонов. Украинската страна традиционно приветства удари в Крим, но не поема отговорност.

Мястото на взрива е на около 180 километра от Кримския мост, който беше атакуван и в понеделник. Тогава загинаха двама души, Кремъл обвини Киев в терористичен акт и обеща ответни мерки.

19-километровото съоръжение се използва за снабдяването на руските войски в Южна Украйна, но и от много руски туристи, които посещават Крим през лятото. Окупационните власти на полуострова призоваха хората да не публикуват в Интернет кадри на критичната инфраструктура, които биха могли да послужат на неприятеля.

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че Кримският мост трябва да бъде "неутрализиран".

"Кримският мост не е само логистичен коридор. Това е път, използван за доставка на боеприпаси. Това се прави ежедневно, като се милитаризира Кримският полуостров. За нас това е вражески обект, построен незаконно, в нарушение на международното право".

Полша призова посланика на Москва във връзка с изказвания на руския президент, който обвини Варшава в териториални амбиции към територии от времето на Съветския съюз. Владимир Путин предупреди, че всяко нападение срещу Беларус ще се разглежда като нападение срещу Русия и заяви, че западните райони на Полша са били "подарък" за страната от Йосиф Сталин.

"Подобни псевдоисторически изказвания за оправдаване на един военнопрестъпник като Сталин, от друг военнопрестъпник като Путин, са разглеждани от Полша единствено като провокация и опит за ескалация на напрежението. Осъждаме подобни опити за ревизия на историята за целите на пропагандата и хибридната война", каза Павел Яблонски - зам.-министър на външните работи на Полша.

Полша придвижи военни части към източната си граница заради присъствието на бойци на "Вагнер" в Беларус. Германия и НАТО са готови да помогнат на Полша да защити източния си фланг, увери германският министър на отбраната Борис Писториус.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи ескортираха родилка, попаднала в задръстване в Пловдив
Полицаи ескортираха родилка, попаднала в задръстване в Пловдив
Заснеха рядък феномен край Чепеларе - кафява мечка, родила четири малки
Заснеха рядък феномен край Чепеларе - кафява мечка, родила четири малки