НОВИНИ

Счупените колчета по Кресненското дефиле създават риск от нови катастрофи

bnt avatar logo
от БНТ
20:19, 22.07.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Катастрофи с жертви в района на Кресненското дефиле не е имало след поставянето на разделителни колчета между пътните платна. Те бяха монтирани миналата година. Наша проверка установи, че в момента липсват около 70 броя от тях. Изпочупените физически разделители в дефилето периодично биват подменяни, но липсата им в определени участъци може да доведе до инциденти.

Само дни след поставянето на колчетата в дефилето, някои от тях бяха изпочупени. От Пътната агенция монтираха нови. Те обаче отново бяха отнесени, липсват и сега. Според инструктори - това може да подлъже по-неопитни шофьори да предприемат изпреварване.

Положителна статистика: Година без жертви на Кресненското дефиле

Хората, които често се движат по трасето, разказват, че пътуването вече е далеч по-спокойно и безпроблемно. Необходима е обаче и сериозна поддръжка.

Според експерти невандалски прояви са причината за изпочупените колчета. По-скоро лентите за движение са тесни, а при преминаване на по-високогабаритни превозни средства колчетата биват събаряни.

"Според мен са случайно счупени тези колчета, не вярвам някой да е недоволен, може би в началото имаше някаква степен недоволство от поставяне на тези колчета, но мисля, че всички видяхме че тази идея работи и е много ефективна", каза Емил Христов - автоинструктор.

От Агенция "Пътна инфраструктура" отговориха, че подмяна на счупените колчета предстои през месец август. Следващият етап от изпълнението на мерките за безопасност в дефилето предвижда поставяне на постоянно видеонаблюдение по цялата отсечка, с цел повишаване на дисциплината на шофьорите.

Репортер: Владислава Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заснеха рядък феномен край Чепеларе - кафява мечка, родила четири малки
Заснеха рядък феномен край Чепеларе - кафява мечка, родила четири малки
България разгроми Люксембург в квалификация за Евроволей 2024 за мъже до 22 години
България разгроми Люксембург в квалификация за Евроволей 2024 за мъже до 22 години