НОВИНИ

Заснеха рядък феномен край Чепеларе - кафява мечка, родила четири малки

bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 22.07.2023
10041
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Фотокапан на ловци в Чепеларе засне рядък феномен – мечка роди и отглежда четири мечета. Това е първият документиран случай у нас на толкова голямо семейство при най-едрите хищници, които обитават страната ни. Ловците наблюдават и увеличена популация на кафявата мечка в последните години.

Спасеното в село Костенец мече ще бъде върнато в дивата природа, след като укрепне

Фотокапанът на ловната дружинка в Чепеларе заснел мечката до хранилка с царевица още през пролетта, но тогава никой не подозирал, че тя е многодетна майка.

"За първи път през април се появи, но първо излизаха по две, защото не ги хващаше камерата и след това забелязахме, че са четири мечета", обясни Малин Кадиев от ловното сдружение в Чепеларе.

Според специалистите това е рядък феномен, защото кафявата мечка обичайно ражда едно или две бебета.

"Засичани са в нашия район и по три да раждат, но четири мечета от една мечка за първи път се документира. Мечетата са от тази година, защото всичките са с един и същи размер - около 2-3 килограма, до 5", каза инж. Румен Евтимов – специалист „Ловно стопанство“ ЮЦДП.

Най-вероятно мечетата са родени през януари. Те ще останат с майка си още поне година и половина.

"Ще бъде изключително трудно да ги отгледа тези хлапета. Още през първата година тя ги обучава в кой район има храна, къде да обикалят, къде да намират спокойствие. Презимуват първата си зима заедно и на втората година когато дойде татко мечок, ги разгонва и започват вече да водят самостоятелен начин на живот", поясни биологът Стефан Кюркчиев от Природонаучния музей в Пловдив.

Камерата, заснела мечката, е само на километър от Чепеларе. Все по – често животните приближават града, за да търсят храна. Именно това са и някои от рисковете, които крие увеличената популация на мечките.

"Предни години са идвали на камерите по една, по две, сега вече идват по три, четири. В нашия район са над 10 мечки", каза Малин Кадиев от ловното сдружение в Чепеларе.

За да се избегне среща с някоя от тях, специалистите съветват в гората да се вдига повече шум.

"Тя когато усети присъствието на хората, се изнася от района. Когато видите мече, не си мислете, че се е загубило, мама е там наблизо. Не правете опит и никога не заставайте между мечето и майка му. Не се опитвайте да си правите селфи с тях, защото майката е много ревнива и си пази децата", съветва Стефан Кюркчиев.

Само в област Смолян, по данни на ловците, има близо 150 мечки.

Репортер: Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войната: Ново нападение в Крим и напрежение между Полша и Русия
Войната: Ново нападение в Крим и напрежение между Полша и Русия
България се съвзе и победи като домакин Австрия в предквалификациите за Евробаскет 2025
България се съвзе и победи като домакин Австрия в предквалификациите за Евробаскет 2025