НОВИНИ

Войната: Продължава руското настъпление в Донбас. Жители на Буча ще търсят репарации за разрушените си домове

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:37, 06.07.2022
Чете се за: 04:37 мин.
По света
войната продължава руското настъпление донбас жители буча търсят репарации разрушените домове
Слушай новината

Южният украински град Николаев беше подложен на руски обстрел. Атаката предизвика пожари в жилищни райони. Най-малко двама души загинаха и седем са ранени след руско нападение срещу пазар в източния град Славянск. Властите наредиха на населението да напусне града.

Според британското разузнаване битката за Славянск може да стане следващото ключово сражение за контрола на Донбас. Руските сили са на около 16 километра от Славянск, който се намира в Донецка област. Губернаторът ѝ Павло Кириленко каза, че е опасно за всеки цивилен да остане в региона на Донецк. Евакуацията спасява животи, каза Кириленко в социалните мрежи.

Руските въоръжени сили са извършили удари с високоточни оръжия по военни обекти в Украйна и са елиминирали близо 150 войници и 12 части от бойна техника на украинска бригада. Това съобщи говорителят на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков.

Говорителят съобщи още, че руските сили са извършили отбранителни операции с танкове и минохвъргачки на фронта в района на Харков и за атакували града. Продължават руските атаки и в Херсонска област.

Някои жители на киевското предградие Буча смятат да търсят репарации, за да възстановят разрушените си домове, използвани за руски щабове и са наели адвокат, за да съдят руските войници за военни престъпления.

Първият дипломат на Русия Сергей Лавров обвини Запада, че допринася за смъртта на цивилни в Украйна.

"Западните страни разбира се трябва да осъзнават своята отговорност, независимо от това какво и как тълкуват Зеленски и неговият екип. Западът трябва да осъзнае своята отговорност за гибелта на мирни жители, преди всичко в Донбас, в други части на Украйна, където реживът в Кев използва тези оръжия против мирното население като средства за заплаха. Това представлява държавен терор", каза Лавров.

Руските сили са унищожили две модерни американски артилерийски системи "Хаймарс", както и два склада за боеприпаси в Източна Украйна, в които са се съхранявали ракети за тях. Системите и складовете са били разположени в село, южно от Краматорск, което се намира близо до фронтовата линия в Донецка област.

Украински официален представител каза, че руски обстрел е причинил смъртта на петима цивилни през последните 24 часа и още 21 души са били ранени в Донецка област, където Русия засили офанзивата си през последните дни.

Украйна и нейните международни партньори постигнаха в швейцарския град Лугано споразумение относно принципите, съгласно които ще бъде извършено следвоенното възстановяване на страната. Управляващите в Киев ще трябва да постигнат напредък при опазването на околната среда, в борбата срещу корупцията и укрепването на върховенството на закона, както и да гарантират ефективното и прозрачно управление, за да получат финансова помощ. Правителството на Украйна представи на форума план за следвоенното възстановяване. Украинският премиер Денис Шмигал обяви, че за неговото осъществяване ще се необходими 750 милиарда долара.

Близо 9 милиона души са пресекли границата на Украйна от началото на руската инвазия в страната. Данните са на Агенцията на ООН за бежанците.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" на 7 юли: Има ли спасителен план в битката срещу нарушителите на пътя?
"Денят започва" на 7 юли: Има ли спасителен план в битката срещу нарушителите на пътя?
Надал надви Фриц в пет сета и се класира за полуфиналите на Уимбълдън
Надал надви Фриц в пет сета и се класира за полуфиналите на Уимбълдън