НОВИНИ

Волейболистите до 17 г. се бориха, но останаха със среброто от европейското първенство

Борил Гочев
от Борил Гочев
22:02, 30.07.2023
Чете се за: 02:35 мин.
Спорт
волейболистите бориха останаха среброто европейското първенство
Снимка: БФ Волейбол
Слушай новината

Българският национален отбор по волейбол за мъже до 17 години остана със сребърен медал от европейското първенство в Черна гора, след като в големия финал в Подгорица отстъпи с 1:3 (23:25, 19:25, 25:20, 20:25) гейма на състава на Италия.

За момчетата на Десислава Величкова това бе първо поражение в турнира, но, за съжаление, то дойде в спора за трофея срещу силната селекция на "Скуадра Адзура".

Ключов за развитието на мача се оказа завършекът на първия гейм, който започна с предимство за италианците, но постепенно нашите момчета заиграха по-добре и резултат от 22:18 в тяхна полза изглеждаше, че ще затворят сета. Уви, това не се случи и до края на частта те взеха само една точка, което позволи на техните съперници да стигнат до обрат и 25:23 в тяхна полза.

Този негативен развой на сета повлия и върху развитието на втория, в чиято среда "адзурите" натрупаха сериозна преднина и след 25:19 удвоиха аванса си в геймовете.

В третата част съставът на Италия отново опита да нанесе решителния си удар около десетата точка, но българите не се предадоха и стигнаха до равенството при 17:17, а след по-силни последни минути заслужено спечелиха третата част след 25:20.

За огромно разочарования "лъвчетата" не успяха да използват натрупаната инерция в четвъртия гейм, който италианците контролираха от началото до края и след 25:20 сложиха точка на спора в двубоя и стигнаха до втората си европейска титла при мъжете във възрастовата категория до 17 години.

Най-резултатен във финала стана Джанлука Кремони от състава на победителите със своите 26 точки, докато за България Жасмин Величков реализира 20.

Малко по-рано днес отборът на Испания се окичи с бронзовите медали на първенството след успех в малкия финал срещу Белгия с 3:1 (23:25, 25:17, 25:13, 25:14).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България U20 с второ поражение на европейското по баскетбол за девойки
България U20 с второ поражение на европейското по баскетбол за девойки
Напълно овладян е пожарът край първомайското село Искра
Напълно овладян е пожарът край първомайското село Искра