Вот 2 в 1 в чужбина: 760 секции ще бъдат открити в 68 държави

Александър Марков
от Александър Марков
14:50, 22.10.2021 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
вот чужбина 760 секции бъдат открити държави
Слушай новината

Най-големият проблем за изборите в чужбина ще е организацията на евентуален втори тур за президентския вот. Това заявиха от Министерството на външните работи. Причината е изключително краткият срок, в който да изпратят бюлетините и машините за гласуване. Ако се повторят неуредиците от изборите през април и юли, може да няма желаещи от общностите ни зад граница да попълнят секционните комисии, обясниха още от Външно.

Ако до 16 ноември сутринта в 10.00 ч. МВнР не получи бюлетини и машини за евентуален втори тур на президентските избори, то не може да гарантира, че ще достави навреме всички изборни книжа, предупредиха оттам.

"Ние ще трябва за много кратък период от време да изпратим отново до същите секции бюлетини и това, което още повече ни притеснява, че ЦИК обмисля варианта вместо да бъде сложен нов софтуер в машините, които вече ще сме изпратили, да изпратим нови машини оттук, с което ще ни натовари нас с тази задача", коментира постоянният секретар на МВнР Иван Кондов.

Причината е, че прогнозният брой секции за вота две в едно през ноември са 760 - доста повече от обикновено. Епидемичната обстановка и наложената карантина в някои части на света също ще затрудни изпращането на машините и бюлетините.

"Около 1,3 млн. бюлетини и изборни книжа за първи тур, за втори тур ние ще трябва да разпределим и изпратим около 700 000 изборни книжа и материали. Така че ще имаме буквално 24-48 часа на разположение, за нас това е огромно предизвикателство", каза зам.-председателят на Работна група "Избори" към МВнР Калин Анастасов.

От 760-те секции зад граница към момента в 200 ще се гласува с машина. Прогнозно: ще трябват 360 машини.

Най-голям брой секции се очакват в Европа - 445 в 22 държави. Във Великобритания и Турция - най-много, 130-140 и 115-120 съответно.

Външно министерство ще разчита на 2800 души от българските задгранични общности, за да попълнят и Секционните избирателни комисии. Но доброволците ни все още не срещат решение на редица поставени проблеми.

В правомощията на ЦИК, а не на външно, е да улесни работата на доброволците, обясниха от Външно.

"Лично нашият страх е, че ако се повторят ситуациите от последните два избора, ние може да се събудим със ситуация, в която да нямаме членове на СИК за втори тур, защото може да откажат хората", допълни Калин Анастасов.

До момента подадените заявления за гласуване са 56 000, като прогнозите на Външно са в изборния ден да бъдат дописвани в спицъсите около 130 000 души, което ще забави процеса. Затова оттам са предложили две облекчения.

"В списъците да не се вписва адресът, защото той е в декларацията, която те подават по време на изборите, а вписването на един адрес отнема най-много време при попълването на списъците", обясни Калин Анастасов.

И още: номерът върху протоколите да е на две места, тъй като 30% от върнатите в нощта на изборите от ЦИК протоколи са заради неразчитане именно на този номер в долния край на документа.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гимнастиците ни не успяха да стигнат до финалите на Световното
Гимнастиците ни не успяха да стигнат до финалите на Световното
Опашка пред ваксинационния пункт на "Света Анна" заради нов срив в системата за сертификати
Опашка пред ваксинационния пункт на "Света Анна" заради нов срив в системата за сертификати