НОВИНИ

Връщат по-големите ученици в клас, ако училищата осигурят тестове

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:56, 16.11.2021
Чете се за: 01:30 мин.
Още
Слушай новината

Ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от 5-и клас нагоре, те ще могат да ги върнат в клас още преди Министерството на образованието и науката да е предоставило безплатни.

Това ще бъде разрешено с нова заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката, която ще актуализира действащите в момента насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

Промените вече са подготвени в просветното министерство и са изпратени за съгласуване в Министерството на здравеопазването.

Фирмата, забавила част от тестовете за учениците: Изпълнили сме задълженията си

Частните училища, които са регистрирани в българската образователна система, получиха безплатни тестове за децата от 1-ви до 4-ти клас и ги върнаха в клас едновременно с всички останали.

Междувременно в Министерството на образованието и науката постъпиха няколко устни и писмени запитвания от частни училища, които имат възможност сами да закупят тестове за по-големите ученици, за да възстановят изцяло присъственото обучение, без да чакат доставка от държавата.

На всички тях е отговорено, че това може да стане след промяна в насоките, утвърдени със спомената заповед на двамата министри. Очаква се самата промяна да стане факт в близките дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Одобриха план за модернизация на "Топлофикация София"
Одобриха план за модернизация на "Топлофикация София"
Продължава акцията в Сандански срещу търговията с вот, задържаха и кмета на Джигурово
Продължава акцията в Сандански срещу търговията с вот, задържаха и кмета на Джигурово