НОВИНИ

Временна комисия ще установи прекратен ли е меморандумът с "Джемкорп"

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
14:05, 23.11.2022
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
временна комисия установи прекратен меморандумът джемкорп
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Парламентът единодушно прие създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиард долара с "Gemcorp Holdings Limited" и "IP3 Corporation" от правителството с министър-председател Кирил Петков.

Комисията беше предложена от ГЕРБ-СДС. Те мотивират искането си за временна комисия с факта, че такава е имало и в предишното Народно събрание, но Кирил Петков и Асен Василев, като премиер и министър на финансите, са саботирали работата на комисията.

Още преди края на 47-ото Народно събрание през месец юли и въз основа на доклад от ДАНС е било взето решение да бъде прекратен меморандума за 1 милиард долара. В 48-ото Народно събрание от писмен отговор на министър на енергетиката, получен през месец ноември става ясно, че няма доказателства меморандумът да е прекратен от страна на правителството на Кирил Петков и да е изпълнено решението на Министерски съвет.

В залата ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" си размениха обвинения за това прекратен ли е меморандума или не. Комисията ще действа в срок от един месец и тогава ще бъде представен доклад с резултатите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между тир и бус затвори пътя Русе – Варна
Катастрофа между тир и бус затвори пътя Русе – Варна
Гран При на Китай остава засега в календара на Формула 1 за 2023 г.
Гран При на Китай остава засега в календара на Формула 1 за 2023 г.