НОВИНИ

Все още няма следа от Сашко, който изчезна край Перник

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:52, 14.11.2022 (обновена)
5683
Чете се за: 05:30 мин.
Общество
Слушай новината

Няма следа от изчезналия 12-годишен Александър от Перник. Търсенето му продължава вече четвърти ден. И тази вечер тъмнината започва да затруднява полицията и доброволците, които не спират да издирват Сашко.

Планински спасители обхождаха през целия ден с шест кучета района, където последно е забелязан той, но няма следи.

В издирването се включиха доброволци, полицаи, планински спасители, водолази и хеликоптер. Доброволци продължават да се организират в социалните мрежи, за да продължи издирването и през нощта. Те оставят храна и вода на различни точки в гората, в случай, че момчето ги намери.

Полицията работи по няколко версии - разпитани са близки на момчето, проучени са навиците му. До момента няма доказателства то да е станало жертва на престъпление.

Повече от 72 часа 12-годишният Александър остава в неизвестност.

ВСИЧКО ЗА ИЗЧЕЗНАЛОТО В ПЕРНИК ДЕТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Над 75% от планинската територия около Перник вече е претърсена. Продължава търсенето в изоставени сгради, шахти, мазета, тавани и труднодостъпни места в града. Още след подаването на сигнала в петък следобед над 1000 доброволци се организираха в социалните мрежи, от общината и полицията мобилизираха хора и техника. Детето вече е обявено за издирване в цялата страна.

Преглеждат се записите на охранителните камери в града.

От полицията призовават всеки, който има информация за евентуалното местонахождение на Александър, да подава незабавно сигнал на телефон 112.

Водолази издирват 12-годишния Александър в езера край Перник

"Има сигнали от цяла България, има сигнали от хора, които мислят, че притежават определени способности, за да може да ни помогнат и те се опитват да ни насочат. Тези сигнали също се проверяват. Няма значение, кой подава сигнала - той ще се проверя", каза старши комисар Павел Млеканов, директор на ОД МВР-Перник.

В акцията участват и над 100 доброволци, някои от тях остават и през нощта.

Даниел Асенов участва в издирването от самото начало.

"Това ми е трети ден в момента, в който съм активен в издирването на Сашко и съм към екипа от доброволци, които го издирват. Моето мнение, че на тези метеорологични условия, това време което мина без храна и вода, надали е оцеляло това дете, където и да се намира", заяви той.

Алпийският отряд и планинската спасителна служба са проверили над 2/3 от планината около Перник, където момчето може да е отишло. Казват, че са проверили 3/4 от пернишкия участък на планината Голо Бърдо, където се предполага, че е Сашко.

Полицията е реагирала на 39 сигнала за местоположението на изчезналия Александър

"Нищо не можаха да хванат кучетата. Колегата не можаха да видят. Самият терен е много лош, защото е много гъст и кучетата не могат да минат, камо ли ние, на места сме лазили под шипки, за да минем до отсрещната страната. Претърсили сме дупки, да не е паднал от някоя скала", каза Радослав Наков, Планинската спасителна служба към БЧК.

"Преди около 5 - 6 години на Витоша, последната ни акция с дете с аутизъм, пак след три денонощия беше намерено живо", каза Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към БЧК.

Водолази провериха и водоемите в града - без резултат до сега. Жандармерията и екипи от Столична община денонощно издирват детето. Проверяват се и шахти, затворени помещения, труднодостъпни места.

"Има ли и най-малката следа, може би ще дадат информация на полицията. Работим с термокамерата зад мен, обикаляме денонощно района", каза Красимир Димитров, директор "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

Бащата и други близки на детето са разпитани - те дават насоки за навиците на Сашко, които да насочат разследващите за неговото местонахождение.

"До момента не са събрани доказателства, които да сочат, че детето е жертва на престъпление. Откривали са го и други хора и близките, но това е било за кратко. Не се е стигало до органите на полицията", каза Албена Стоилова, прокурор Окръжна прокуратура Перник.

Издирването на детето продължава и утре.

По темата работят: Йоана Миланова, Светозар Костадинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръбата, в която падна човек, стои необезопасена над две години. Кой е отговорен?
Тръбата, в която падна човек, стои необезопасена над две години. Кой е отговорен?
Диамантена сватба на стадиона в Благоевград
Диамантена сватба на стадиона в Благоевград