НОВИНИ

Откараха по спешност в болница служителя на "Гранична полиция", задържан с подкуп

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:09, 14.11.2022 (обновена)
12657
Чете се за: 03:15 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Задържаният с подкуп служител на "Гранична полиция" Янко Серафимов беше откаран по спешност в болница. При ареста му той бил ритнат в стара огнестрелна рана на крака, която се възпалила, обясни неговият адвокат. Според адвоката му при задържането на Серафимов е използвана прекомерна сила.

"Употребената сила при задържането му видяхме, че има много нанесени удари по крака, разкъсани бяха дрехите му, в момента кракът му е тройно надут, отколкото е нормалното, оттогава не може да си събуе панталона. Присъствах на снемането на отпечатъци, на снемането на точно такива следи, нямаше такива следи", каза Бойко Найденов, адвокат на Янко Серафимов.

Минути преди да започне съдебното заседание по мярката му за неотклонение Серафимов беше откаран с линейка към МВР болница.

Съдът констатира, че до началото на съдебното заседание не е постъпила изисканата информация за здравословното състояние на обвиняемия и отложи делото за утре в 11.30 часа.

Прокуратурата поиска постоянен арест на Серафимов, който е обвинен за подкуп. 72 часа от задържането му изтичат утре.

На 11 ноември в центъра на София при акция на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР и Софийска градска прокуратура той беше задържан с подкуп от 2000 лева.

Стана ясно, че е поискал подкуп за договор с обща стойност под 30 000 лева. Парите са били описани и белязани, а мястото, на което ги взел, е било проследено, съобщи градският прокурор на София Илияна Кирилова. Тя обясни, че от самото начало по случая заедно работят прокуратурата, следственият отдел към нея и Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР.

Подкупът е поискан от представител на фирма, която се занимава с доставка на специално оборудване за нуждите на гранична полиция. Според наши източници става дума за GPS-оборудване.

Става дума за т.нар. пряко договаряне, обясни зам. градският прокурор на София Чавдар Пастованов. Това означава, че сумата е под 30 000 лева, тъй като при по-високи стойности се провежда обществена поръчка.

"За подкуп е обвинението. Беше създадена много добра организация, със следователи, включително служители на вътрешна сигурност, и в рамките на няколко дни бяха проведени доста интензивно процесуално-следствени действия, които бяха успешни и в голяма степен доказаха поискването и получаването на въпросния подкуп", каза Чавдар Пастованов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски в Херсон: Това е началото на края на войната
Зеленски в Херсон: Това е началото на края на войната
Изкуство по време на война: Млади украинци рисуват витражи в Харков
Изкуство по време на война: Млади украинци рисуват витражи в Харков