НОВИНИ

Все по-малко кръводарители и дарители на кръвна плазма във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
12:50, 20.03.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Кръводарителите във Варна са намалели заради пандемията от COVID-19. В момента Районният център по трансфузионна хематология изпитва остра нужда от кръв. Заради повишения брой заболели от коронавируса се търсят и дарители на кръвна плазма.

В кръвния център във Варна са малко доброволните дарители. Сега хората дават кръв предимно за близък, на когото предстои операция. Данните са категорични. Миналата година броят на кръводарителите във Варна е намалял с 2000 в сравнение с предходната 2019-а.

"Има хронично болни пациенти, които ежемесечно се нуждаят от преливане, и нямаме също така организирани екипи извън центъра. Най-често отправените искания към нас са за Нула положителна и А положителна и с тези групи имаме най-малко резерви", обясни директорът на Кръвния център д-р Жанина Йорданова.

Дарителите на кръв често се страхуват, че ще се заразят с коронавирус и затова не посещават центъра. Оттам заявиха, че спазват всички мерки за безопасност и хигиена.

"Беше ме страх, но видях, че няма нищо страшно, даже по-добре хората до го правят доброволно не само когато се налага. Няма нищо страшно, така че направете го, ако се колебаете", коментира Алекс Димитрова.

Заради ръста на заразените с COVID-19 в града и региона, Кръвният център изпитва нужда и от плазма с антитела от преболедували инфекцията. Тя е животоспасяваща за болни в тежко състояние.

"Пращаме на града и тези в региона. Когато колеги от Русе, Разград и Бургас се обърнат за помощ, пращаме и там", допълни д-р Йорданова.

За да се извлече кръвна плазма, е необходимо да са минали 40 дни, след като дарителят е преболедувал коронавируса. Тези, които имат антитела след ваксиниране, не могат да даряват кръвна плазма.

Автор: РТВЦ-Варна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Джокович отказа участие в Маями
И Джокович отказа участие в Маями
Следователите избират член на Висшия съдебен съвет от своята квота
Следователите избират член на Висшия съдебен съвет от своята квота