НОВИНИ

Финландците са най-щастливи в света

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:25, 20.03.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Любопитно
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Защо и как се случва това, се посочва в ежегодния доклад за световното щастие на ООН. Челните места заемат европейски страни.

За четвърта поредна година Финландия е най-щастливата държава. Макар да не показват спонтанни изблици на радост, 5,5 милиона жители на страната оценяват тишината и уединението сред красивата природа.

"Условията тук са наистина добри. Нямаме хора, живеещи на улицата, има безработицата, но здравните услуги работят. Бях малко изненадана да чуя, че сме най-щастливите в света, защото не показваме много чувствата си", казва Рита Матилайнен, продавачка на цветя.

При формирането на оценката за щастие се вземат предвид показатели като брутен вътрешен продукт, социална подкрепа, лична свобода, нива на корупция. Финландците се радват на високо качество на живот, сигурност и добри обществени услуги. Нивата на бедност и неравенство са ниски.

"Финландия е малка страна, но когато се каже, че е най-щастливата нация в света, това я прави известна. Осведомеността създава интерес, а интересът създава търсене - за туризъм и инвестиции във Финландия и Финландия като работно място", заяви Пааво Виркунен, директор в бизнес агенция.

В доклада се търси отговор на въпроса защо северните страни редовно попадат в челните места по щастие. Оказва се, че ключът е доверието - доверие между самите хора и доверие в институциите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са първите съперници на класиците ни в Будапеща
Ясни са първите съперници на класиците ни в Будапеща
Изчерпани са ковид леглата в болница "Света Анна" в София
Изчерпани са ковид леглата в болница "Света Анна" в София