НОВИНИ

Все повече чужденци учат висше образование в България

Само 2,5 на сто от завършилите висше училище в страната през последните пет години сега са безработни

софийския университет вече влиза тест
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:04, 28.11.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Образование
Слушай новината

Увеличават се чужденците, които учат висше образование в България. През учебната 2021/2022 година техният брой е 16525 души, което е 8,2 процента от всички студенти в страната. През 2013 г. делът им е бил двойно по-малък - 4,1 на сто. Това става ясно от проект за актуализиране на Националната карта на висшето образование в Република България, който е публикуван за обществено обсъждане, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Според документа България е първенец в целия ЕС по дял на чуждестранните студенти по медицински специалности. 58,5 на сто от учещите "Медицина" в страната са чужденци.

Общият брой на студентите в България е 200781. Това е по-малко от половината (48 процента) от определения от Националната агенция за оценяване и акредитация, общ капацитет на всички висши училища в страната, които имат места за 415472 студенти.

Средният осигурителен доход на излизащите от университетите висшисти в България, се е увеличил почти двойно за последните десет години. През 2013 г. той е бил 868 лева на месец, а през тази година е 1646 лева, а през 2013 г. техният дял е бил 4,15 на сто. Отчитат се обаче значителни различия по отношение на реализацията по призвание в отделните професионални направления. Например 95% от завършилите "Медицина" работят по специалността си, докато в направлението "Туризъм" само 21 на сто от дипломиралите се заемат позиции, съответстващи на образованието им.

Най-високи заплати получават завършилите информатика в Софийския университет

Актуализираната Национална карта отчита и други различни по своя характер и дълбочина дисбаланси в структурата на висшето образование. Продължава тенденцията повече жени да учат висше образование. Техният брой е приблизително 114 000 (57%), докато мъжете са около 86 000. В някои професионални направления студентите са почти изцяло жени - особено в "Педагогика" - 96%, и "Теория и управление на образованието" - 89%. Мъжете имат над 80% дял в "Металургия", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика" и "Машинно инженерство".

Отчитат се дисбаланси и в териториалната структура на висшето образование. Най-много висши училища (28) има в Югозападния район за планиране, който включва София. На другия полюс е Северозападният район, в който са базирани само две висши училища (Медицинският университет в Плевен и Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия), а други три действат чрез филиали.

Националната карта на висшето образование е приета с решение на Министерски съвет през 2021 г. Тя се актуализира ежегодно, а информацията от нея се използва за определяне на държавната политика за висшето образование, включително за приема в определени направления и специалности, и за разкриването на нови университети или филиали. Целта е да има балансирано развитие на мрежата от висши училища, която да отговаря на реалните нужди на регионите и на прогнозите на пазара на труда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев ще компенсира закриването на спецпрокуратурата със серия от обучения във всички прокуратури
Иван Гешев ще компенсира закриването на спецпрокуратурата със серия от обучения във всички прокуратури
Борислав Младенов с 16 точки и 6 борби при загубата на неговия Виртус Имола в Италия
Борислав Младенов с 16 точки и 6 борби при загубата на неговия Виртус Имола в Италия