НОВИНИ

Все повече мъже у нас ползват отпуск по бащинство

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:21, 26.12.2022
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

26 декември - вторият ден от Рождество, е известен още като Събор на пресвета Богородица. Отдаваме почит и на земния баща на Иисус Христос - Свети Йосиф.

Ето и някои интересни данни за бащите у нас - над 730 мъже са в бащинство. Това е с около 130 повече от миналата година. Това значи, че майките са прехвърлили правото на обезщетение за отглеждане на дете до 2 години, за да се върнат на работа.

Повече от половината мъже в бащинство живеят в София, Пловдив и Благоевград. Най-много мъже с обезщетение за отглеждане на дете след първата година има в столицата.

Ивайло Манев е баща на три деца. Момче на осем, момиче на 3 години и още една дъщеря на 8 месеца. Почти три години жена му била в майчинство. Получавала минимално обезщетение за най-малкото дете.

"Всичко поскъпна и реално дори и мерките, които взехме за минимизиране на всякакви разходи, ни доведоха до ситуация, в която трябваше да потърсим най-добро решение за цялото семейство", казва той.

Така, след като най-малката им дъщеря навършила 6 месеца, съпругата на Ивайло се върнала на работа. Той е в отпуск по бащинство, а обезщетението за отглеждане на дете, което получава е по-голямо.

"Непрекъснато съм в движение. Трябва да се закара единият на училище другият - на детска градина, да се приберат, да се разходи куче. Нали все пак да се играе и с бебето - да се разходи и то навън", разказва бащата.

Ивайло поема и всички домакински задължения.

"Не е лесно, но за мен лично е приятно. Премахва ми голяма част от натрупания стрес, защото като цяло аз винаги съм искал голямо семейство".

Ивайло рядко среща други мъже в бащинство.

"Случва се да срещам учудени погледи Много хора ми се радват, в интерес на истината, особено когато съм с всички заедно - бебето в раницата, а другите двама за ръка".

Ивайло планира да остане в бащинство, докато дъщеря му навърши една година Работодателите смятат, че възможността за прехвърляне на обезщетението за отглеждане на дете не се използва достатъчно.

"Този модел е подходящ само за онези родители, при които бащата е този, който по някаква причина печели по-малко", обясни Величка Микова - национален секретар на КНСБ.

"Да има повече гъвкавост, да има повече стимули , да има такива възможности, които да позволяват на младите семейства да направят най-добрия избор, така че да осигурят адекватни грижи за детето и да не бъде толкова дълго време отделен един от тях от работното си място", коментира и Добри Иванов от АИКБ.

От август тази година бащите, които не са ползвали обезщетение за отглеждане на дете до 2 години, имат право на 2 месеца отпуск по бащинство, докато детето навърши осем години. Отпускът може да се ползва наведнъж или на части. Обезщетението за този вид бащинство е 710 лева. От него до през август и септември са се възползвали 388 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски надигра Спартак Плевен и излезе на второто място в НБЛ
Левски надигра Спартак Плевен и излезе на второто място в НБЛ
Левандовски е уверен, че Лео Меси ще получи осмата си "Златнат топка" след триумфа в Катар
Левандовски е уверен, че Лео Меси ще получи осмата си "Златнат топка" след триумфа в Катар