НОВИНИ

Всеки втори лекар се е сблъсквал с агресия

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 26.06.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

11% от лекарите са ставали жертва на физическа агресия и почти половината - 49% са ставали жертва на вербална. Това съобщи в "Денят започва" д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на Български лекарски съюз, като се позова на две проучвания сред лекари и пациенти, поръчани от съюза.

"Двете проучвания, които поръчахме и финансирахме от Български лекарски съюз, бяха в тази посока да изясним какъв е процентът на лекари, срещу които е имало физическа и вербална агресия. Искахме да видим и какво мисли обществото по въпроса. За съжаление, агресията не се овладява, въпреки инициативите, въпреки говоренето, което ние и други институции, включително Министерството на здравеопазването, правим", каза д-р Маджаров.

"При проучването, проведено сред 1000 пациенти, научаваме, че за повече от 47% от населението лекарите сами са си виновни. Тоест добре е да ги бием или обиждаме и по този начин вероятно ще получим по-добро лечение", отбеляза още той.

Председателят на БЛС обясни, че комбинацията от бърза психическа умора поради естеството на работа с усещането за неразбиране и агресия от страна на пациентите довежда близо 16 на сто от лекарите до мисълта да напуснат работа.

"Все повече хора търсят лекари и медицинска помощ и все по-малко хора ги посрещат там - и медицински сестри, и лекари. Има кадрови дефицит. В спешните центрове също има приоритизиране на различната степен по тежест на случаите, което хората не го разбират и си мислят, че техният случай е най-спешен и върху което трябва да се работи", допълни още д-р Маджаров.

Проучванията показват още, че 17% от българите смятат, че ако са агресивни, ще получат по-добра медицинска услуга.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблемът с управлението на енергийната система се задълбочава, вече е финансов
Проблемът с управлението на енергийната система се задълбочава, вече е финансов
Ремонтират покрива на училището, което пострада при бедствието във Великотърновско
Ремонтират покрива на училището, което пострада при бедствието във Великотърновско