Всички интензивни легла за лечение на ковид болни в Ловеч са заети

от БНТ
21:30, 15.10.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
всички интензивни легла лечение ковид болни ловеч заети
Снимка: Архив
Слушай новината

Община Ловеч не е далеч от тъмночервената зона, с около 30 единици на ден заразените вървят нагоре. Това стана ясно на заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус, проведено тази вечер под председателството на кмета Корнелия Маринова.

Щабът за поред път обръща внимание на гражданите да използват възможностите за ваксинация, а при неразположение да се търси веднага консултация със специалист и да се приложи антигенен или PCR тест.

Лекарите са изключително натоварени. Свободните легла в МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч са само пет, а в интензивното отделение всичките са заети, съобщи директорът д-р Румяна Нановска.

Вместо да свършим най-лесното – да се ваксинираме, изправени сме пред абсурдната ситуация да се борим за свободни легла, изтъкна кметът Корнелия Маринова, и добави, че превенцията е лична грижа и отговорност на всеки един гражданин.

За пореден път медицинските специалисти коментираха факта, че ваксинираните лица, когато се разболеят от Ковид-19, го прекарват с по-лека симптоматика. Нови легла могат да се разкрият, но има проблем с персонала, изтъкна д-р Антонио Маринов, директор на РЗОК-Ловеч.

Към 14 ноември заболеваемостта е 391 на 100 000 души, съобщи директорът на РЗИ – Ловеч д-р Росица Милчева. През последния ден в общината има 23 случая, трима са постъпили в болница, осем са ученици. Ваксинацията в областта изостава с около два пункта назад от средното за страната, което е 22.6%.

Карантинираните паралелки в общината са 14 – две в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, две в Професионална гимназия по механоелектротехника, три в ОУ „Димитър Димов“ и седем в Природо-математическа гимназия - Ловеч. Има и две групи под карантина в детски градини. Това съобщи началникът на РУО Еленко Начев.

До вторник се очакват да бъдат обявени новите мерки на национално ниво, те ще бъдат по области и тогава ще има ново заседание на Общинския щаб в Ловеч.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Убиецът на британския депутат е сомалиец
Убиецът на британския депутат е сомалиец
Нова наредба предвижда задължение за влагане на 30% рециклирана суровина в съдовете за напитки
Нова наредба предвижда задължение за влагане на 30% рециклирана суровина в съдовете за напитки