НОВИНИ

"Всички разплитащи са тежко оплетени" - комисията за Нотариуса се събра на първо заседание

Депутатите изслушват разследващите журналисти Николай Стайков и Андрей Янкулов от АКФ

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
17:18, 15.02.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Парламентарната комисия във връзка със случая Нотариуса се събра на първо заседание. Преди началото председателят ѝ Никола Минчев заяви, че на нея ще бъдат поканени "всички лица и служби, които са споменати по темата с Мартин Божанов - Нотариуса, в това число и Невена Зартова".

Атанас Атанасов от ДБ е внесъл в парламента списъка с имена на хора, посещавали частния клуб на Мартин Божанов SS, съобщи още Никола Минчев. Той обаче не пожела да оповести имената пред медиите.

Вероятно е комисията да засегне и казуса "Осемте джуджета".

"Всички сме наясно, че НС не може да изземе функциите на разследващите органи. Всички факти и обстоятелства водят до това, че всички разплитащи са тежко оплетени. Целта е разясняване на групата около Нотариуса и да се предотврати евентуалното замитане на темата", каза Никола Минчев пред членовете на комисията.

На заседанието присъстваха Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд, които разказаха подробности за разследването на медията.

"Бяхме в полицията сутринта. Един бивш служител в МВР и ДАНС, Писков и Божанов дават указания. Изключително професионален подход към клиентите, много добро познаване на начина по който работи Специализираната прокуратура. Преди публикуването на доклада от заседание, това, което ми направи впечатление е, че Божанов много добре познава съдията Тони. На една от срещите беше и шефът на ГДБОП, сега е министър. Между внасянето на преписката 2022-ра и да му повдигнат обвинение 2024-а има точно 2 години, въпросът е какво е направила прокуратурата. Това е схема на влияние", разказа Николай Стайков.

Предметът на разглеждане на комисията би трябвало да се разшири освен към Божанов и към Петьо Петров - Еврото, смята Андрей Янкулов.

"Като бяха закрити спецсъдът и спецпрокуратурата, не беше направен анализ как са работили те. Няма как да не будят притеснение обстоятелствата за голямо влияние, които тези структури са осигурявали върху органите на специализираните институции. Основният маниер на действие на спецсъда беше, че там бяха задържани хора, които разполагат с пари, а какво се случи с тези дела, общо взето нито едно не приключи. Най-голямото дело на спецсъда е срещу Десислава Иванчева. Затова дейността на този съд трябва да е обект на дълбок анализ", коментира още той.

Вижте още в прякото включване от Народното събрание

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк Уолбърг: Моето момче Григор Димитров с голяма победа
Марк Уолбърг: Моето момче Григор Димитров с голяма победа
По-малко е-устройства при децата, предлагат от МОН
По-малко е-устройства при децата, предлагат от МОН