НОВИНИ

Мрежата на Мартин Божанов - Нотариуса: Как е осъществяван натиск над определени хора?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:00, 15.02.2024
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Заплахи за разправа с цели семейства, ако не се плати - с такива похвати си служили хората на Мартин Божанов. Това разказа в предаването "Денят започва" Йоаким Каламарис, който е сред гръцките бизнесмени, тормозени от кръга около Нотариуса. По негови думи, след отказ да се плати, следвали проверки от институции и съдебни дела.

Развиваш печеливш бизнес и искаш да инвестираш още. В един момент твой терен се оказва апетитен и за други хора, които искат да сложат ръка върху бизнеса. Следват заплахи и рекет. Така според опарени и запознати действала схемата на Нотариуса.

"Имаше заплахи за нас, за нашите семейства, че ако ние не се поддадем, те трябва да ни оправят. Това е изнудване. Идват на масата, казват да дадете тази сума, можем да ви оправим, вие сте в много лошо състояние, може да станете още по-зле. Тези хора са много силни", каза Йоаким Каламарис - бизнесмен.

Когато бизнесмените не се пречупват и отказват да плащат, тогава се преминава към План Б. В него са въвлечени служители от институции, твърдят предприемачите.

"Имахме обаждане от служители на ДАНС, които се представяха за такива, имахме от НАП адски много натиск и проверки, имали се от КПКОНПИ, но пак казвам ние не се притеснявахме, защото първо сме чисти", каза още Йоаким Каламарис - бизнесмен.

Следват и над 10 съдебни дела, включително и за измама. Бизнесмените твърдят, че са сигнализирали редица институции за натиск срещу тях и до момента без резултат. След техните разкрития и разкази за обвързаност между адвоката на Нотариуса Велимир Атанасов и административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, тя подаде оставка. След това заяви, че поддържали приятелски отношения с адвоката, но никога не са коментирали досъдебни производства.

"Виждаме, че има желание за разчистване на къщичката и че г-н Сарафов ще има доста работа в тази насока, ако тези данни, които се изнасят в последните дни и часове са верни. Това е уродливо и доста опасно явление, ако говорим действително за подобен синхрон между въпросния Мартин Нотариуса и гравитиращите около него хора. Ако действително тази група е имала и подобни контакти в рамките на съдебната система, това вече е много сериозно", каза пред БНТ Николай Кокинов - бивш градски прокурор на София.

Какъв точно е мащабът на схемата и кой е бил на върха - Нотариуса или все още добре прикрит човек - отговорът е очакван от всички.

По темата работиха: Йоана Миланова, Алекс Донев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глеб Мишин необезпокоявано е напуснал страната, съобщи Атанас Атанасов
Глеб Мишин необезпокоявано е напуснал страната, съобщи Атанас Атанасов
Байдън иска подкрепа за забрана на нападателните оръжия след стрелбата в Канзас
Байдън иска подкрепа за забрана на нападателните оръжия след стрелбата в Канзас