НОВИНИ

Имало ли е натиск за спиране на дела, свързани с евросредствата у нас?

Темата коментира европейският комисар по правосъдие Дидие Рейндерс след среща с Николай Денков

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:30, 15.02.2024
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят акад. Николай Денков се срещна с европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс. В рамките на разговора им в Министерския съвет двамата обсъдиха въпроси от европейския дневен ред, включително подкрепата за Украйна, както и темата за върховенството на закона.

"Сред разговорите с Денков и Габриел, много е ясно, че имаме, и двамата са на мнение, че трябва да имаме точните хора в тази комисия. Хората трябва да бъдат отдадени. В Европейската прокуратура има много дела, които се водят в момента, свързани с европейските средства. В България няма такива дела и присъди. Добре е да се направи проверка дали е имало натиск да се спират такива дела тук в България. Съдиите и прокурорите трябва да работят така, че тези разследвания да влязат в съда и той да реши. Има воля от правителството да се назначат хора и членове на тази комисия" каза Дидие Рейндерс - европейски комисар по правосъдието.

"За антикорупционната комисия процеса е изцяло в НС. Въпросите трябва да се насочат към номинациите, прозрачността на процеса. Ние с Мария Габриел ги обсъждаме тези теми като хора, които споделят общи ценности. Това, което трябва да се случи следващите седмици в НС, е процес, който трябва да следим, защото от него зависи как ще се развие правосъдната система", категоричен е премиерът Николай Денков.

Дидие Рейндерс ще участва и в изслушване в заседанието на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз, шенгенското пространство и еврозоната относно Доклада на Европейската комисия за върховенство на закона за 2023 г.

"Обсъдихме напредъка на България през последните месеци по реформите в правосъдието, правата и контрола върху главния прокурор. Обсъждахме и това, което предстои - как промените в Конституцията и законите да бъдат въведени в реалния живот и да няма грешки. Като например Специализираният съд, който не изпълни задачата си и трябваше да бъде закрит. Следващите седмици и месеци да бъдат попълнени съставите на антикорупционната комисия и на съдебния и прокурорски съвети с хора с морални качества, така че съдебната система да бъде независима, а прокуратурата да проверява всяко обвинение, да се събират доказателства за закононарушения. Това е задачата. Разчитаме в този процес на ЕК", каза Николай Денков.

"Срещата ни беше ползотворна. Опитваме се да подкрепим всички процеси за реформи и е важно да се работи за базата на това важно за ЕС. Виждаме колко е важен контролът на границата, като част от границата с Шенген. Реформата на Конституцията и правната система, по-голяма отговорност на главния прокурор и борбата с корупцията трябва да бъдат във фокуса на внимание и трябва да има Комисия за борба с корупцията. Ще отнеме време за тези реформи. Важна е да се работи с всички заинтересована страни. Греко комисията също е важен партньор. Ясно е, че трябва да работим и гледаме в една посока. Това е важен процес за плановете, които осъществяваме. Трябва да сме пример за държавите, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да утвърждаваме върховенството на закона. Доволен съм, че има институции, които са заинтересовани да се провеждат тези разследвания на корупцията", коментира Дидие Рейндерс - европейски комисар по правосъдието.

снимки: Десислава Кулелиева

"България ще предостави подкрепа и за бежанците, а също и военните престъпници трябва да бъдат изправени пред съда. Що се отнася за щетите от агресията срещу Украйна, трябва да знаем какви да вредите, които Украйна е претърпяла, да се въведат ограничения към Русия. Трябва да има разследвания за тези военни престъпления", подчерта еврокомисарят.

"Не мисля, че някой от политическите лидери работи за това да отидем на избори. Това, което чувам е, че те са готови да подкрепят избора на редовно правителство", посочи Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал няма да участва на турнира в Доха
Рафаел Надал няма да участва на турнира в Доха
Делян Пеевски: Денков да се прибере в кабинета си и да се успокои
Делян Пеевски: Денков да се прибере в кабинета си и да се успокои