НОВИНИ

Галъп: Повечето българи не очакват промени в политиката на кабинета след ротацията

48% от анкетираните са против предсрочни парламентарни избори показват данните на проучването, изготвено по поръчка на БНТ

bnt avatar logo
от БНТ
10:38, 15.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Две трети от пълнолетните българи у нас не очакват значителни промени в политиката на новия кабинет след ротацията, показва последното национално проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за БНТ.

Близо 66% от запитаните са на мнение, че линията на управление ще се запази. Едва всеки пети от анкетираните предполага, че ще има промени.

Очакванията за ротацията и политическата обстановка у нас коментираха в "Денят започва" социологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" и политолозите Цветанка Андреева и проф. Светослав Малинов. Подробности вижте във видеото.

Ето и демографските характеристики на анкетираните:

  • Трябва ли правителството на подаде оставка?

По темата дали правителството трябва да подаде оставка и да се отиде на предсрочни избори, проучването показва, че подобни перспективи не се ползват с подкрепа сред мнозинствата - малко над 34% са за оставка, но 41,4% са против. Останалите се колебаят.

  • Необходими ли са предсрочни избори?

Явно няма ентусиазъм към това правителство, но има и нежелание за нова политическа нестабилност. Избори сега пък изглеждат съвсем нежелани. 30,9% са „за“, на 48,4% „против“. Останалите се колебаят. Агенцията следи тези показатели месец след месец и засега те показват по-скоро умора от постоянните политически промени и избори в изминалите няколко години.

  • Имате ли доверие в правителството?

Доверието в правителството обаче остава ниско: 22,2% имат, но 67,7% нямат доверие. Останалите не могат да определят. Това е неприятна на фона на последните десетилетия картина, дори и да не е изключение. И показва, че има сериозна ниша за алтернативи, кочментират от "Галъп".

Изследването е проведено между 11 и 19 януари 2024 г. сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънско семейство пострада при катастрофа край Ямбол
Румънско семейство пострада при катастрофа край Ямбол
Бойко Борисов: Всички ресурсни министерства са на ПП-ДБ, корупция има там, където са ресурсите
Бойко Борисов: Всички ресурсни министерства са на ПП-ДБ, корупция има там, където са ресурсите