НОВИНИ

Байдън иска подкрепа за забрана на нападателните оръжия след стрелбата в Канзас

Апелът му идва на фона на масовата стрелба по време на парад на Супербол

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:55, 15.02.2024
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън призова американците да подкрепят призива му към Конгреса за забрана на нападателните оръжия след масовата стрелба вчера по време на парад на Супербол в Канзас. Един човек беше убит, а 22-ма са ранени при инцидента. Отборът по американски футбол Канзас Сити Чийфс празнува победата си в Супер купата на Националната футболна лига на Съединените щати.

Само минути по-късно камера на местна телевизия запечатва изстрелите и последвалата паника и хаос.

Стрелбата се случи в близост до жп гарата "Юниън" и веднага полицаи нахлуха в издирване на нападателите.

"Всички започнаха да бягат, да крещят. Не знаехме какво се случва и когато хората тичат, тичаш и ти. Една жена плачеше и казваше нещо, че някой е прострелян."

На парада беше и журналистът и писател Иво Иванов. Разказва, че събитието е било голямо щастие за жителите на града и са присъствали един милион души.

"Тази година ми направи впечатление присъствието на много мерки за сигурност. Навсякъде се забелязваха полицаи, федерални агенти, снайперисти имаше по покривите и това даваше усещане за сигурност. Но когато имаш стълпотворение от толкова хора и се намираш в държава, където всеки човек е въоръжен, мерките за сигурност, колкото и да са сериозни и внимателно обмислени, не могат да смогнат на една такава заплаха", каза писателят и журналист Иво Иванов.

Задържани са трима души, но не е известен мотивът за нападението. Според местни медии поводът за стрелбата е спор, който е прераснал в насилие, но не става въпрос за терористичен акт. Полиция и фенове заедно успяват да задържат един от заподозрените и да го разоръжат.

"Гневна съм след случилото се днес. Всички хора дошли на честванията очакваха да са в безопасност. Имахме разположени над 800 служители на реда", каза Стейси Грейвс - директор на полицията в Канзас Сити.

Сред ранените има и 11 деца.

"Ранените деца са на възраст между 6 и 15 години. Единствената дума, която мога да използвам, когато дойдоха при нас в болницата е страх. Всички ще се възстановят и няма дете в критично състояние", обясни Лиза Огустин - говорител на Детска болница в Канзас.

"Станахме част от черната статистика на прекалено много американци, които са били жертва на масови стрелби", заяви кметът на Канзас Сити Куинтън Лукас.

"Днешните събития трябва да ни шокират, да ни засрамят и да ни накарат да действаме", подчерта президентът Джо Байдън и отново призова за затягане на контрола върху оръжията в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мрежата на Мартин Божанов - Нотариуса: Как е осъществяван натиск над определени хора?
Мрежата на Мартин Божанов - Нотариуса: Как е осъществяван натиск над определени хора?
Министрите на отбраната на страните от НАТО заседават в Брюксел
Министрите на отбраната на страните от НАТО заседават в Брюксел