НОВИНИ

Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис за изнудването от хората на Нотариуса: Имаше заплахи за нас и за нашите семейства

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 15.02.2024 (обновена)
7458
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Прокурорската колегия към ВСС трябва да разгледа оставките в Софийската районна прокуратура. Вчера четиримата заместник районни прокурори подадоха оставка. В мотивите си - те се разграничават от действията на ръководителя на Районната прокуратура Невена Зартова. Тя също подаде оставка малко след това.

Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис каза в "Денят започва", че според него Зартова е един от магистратите, които са упражнявали натиск върху него. Освен това, той каза още, че рекетът срещу него е продължил до съвсем скоро.

"След като ни повдигнаха обвинения, хората на лицето Зартова и на Велимир Атанасов и фактически, за да могат да ни помогнат и да се оправят нещата, ние трябваше да платим някакви суми. Тези хора, когато се оттеглиха от тези случайни срещи, имаше разбира се заплахи за нас и за нашите семейства, че ако не се поддадем, те трябва да ни оправят", разказа Йоаким Каламарис.

Натискът се е изразявал в изнудване, каза още той и обясни:

"Идват на масата, казват - ще дадете тази сума, може да ви оправим, вие сте в много лошо състояние, може да станете още по-зле. Тези хора са много силни. Например, този прокурор, който повдигна обвинение на нас - Борислав Георгиев - този с една ехидна усмивка, казаха, че той е зависим от комар, голям комарджия и биха могли лихварите, които му дават пари, той да ни помогне фактически индиректно и те имаха тази сила да го направят. Дали той е комарджия или не, това нека да го разследват властите, а не главният секретар Коцев да казва, че разследват. До кога ще разследват при положение, че имат масиви и веднага може да имат резултати."

Все път сумата за изнудване е била различна, добави Йоаким Каламарис и уточни:

"Това е един омагьосан кръг, една гавра и не е спряло от 1 година насам. Всеки един от тях, защото са доста групички, свързани или несвързани с тях, защото когато хората имат проблеми, те веднага се включват и хора, които явно не са част от тези групи, в зависимост както те поискат тези суми."

Обвиненията към него са били за измама в особено големи размери.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Кокинов: Сарафов ще има доста работа, ако данните за Нотариуса се окажат верни
Николай Кокинов: Сарафов ще има доста работа, ако данните за Нотариуса се окажат верни
Пет българки стартират участието си на европейското първенство по борба
Пет българки стартират участието си на европейското първенство по борба