НОВИНИ

Ядрена заплаха в Космоса: САЩ уведомили за нови данни за руски ядрен потенциал

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
08:14, 15.02.2024
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати са уведомили Конгреса и европейските си съюзници за нови разузнавателни данни за руския ядрен потенциал, който може да представлява международна заплаха. Това съобщават агенция Ройтерс и вестник "Ню Йорк Таймс", като се позовават на информиран източник.

Новите възможности на Русия са свързани с опитите й да разработи космическо ядрено оръжие за борба със сателити и не представляват спешна заплаха за Запада. Според настоящи и бивши служители, това оръжие не е изведено в орбита.

Ръководителят на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Търнър заяви, че разполага с информация за сериозна заплаха за националната сигурност и призова правителството да разсекрети информацията, за да могат Съединените щати и техните съюзници да обсъдят открито - как да реагират.

Председателят на Камарата на представителите - републиканецът Майк Джонсън каза пред журналисти на Капитолия, че няма повод за тревога:

"Миналия месец изпратих писмо до Белия дом с молба за среща с президента, за да обсъдена секретна информация за националната сигурност. В отговор на това писмо срещата е насрочена за днес тук на Капитолия с президента Джо Байдън и съветника му по национална сигурност Джейк Съливан. Ще накарам президентската администрация да предприеме съответните действия. Мога да ви уверя, че здраво държим волана и няма повод за тревога."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един убит и над 20 са ранените по време на парада в Канзас
Един убит и над 20 са ранените по време на парада в Канзас
Комисията за Нотариуса: Изслушват представители на АКФ
Комисията за Нотариуса: Изслушват представители на АКФ