НОВИНИ

Премиерът Денков: Ротацията ще стане най-лесно, ако стана външен министър

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
08:00, 15.02.2024 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Ротацията може да се направи най-лесно, ако стана външен министър - с Мария Габриел да сменим местата си. Премиерът и външният министър имат особена роля в управлението. Това са двамата човека, които най-често работят заедно в международните отношения. Това заяви министър-председателят Николай Денков, който отговаря за осми път на въпроси на граждани и журналисти във Фейсбук.

- Защо искате да сте външен министър?

- Краткият отговор е, защото така най-лесно може да се направи ротацията. Сменяме си местата с г-жа Габриел и след 9 месеца връщаме нещата, както е сега, без да има нужда от допълнителни промени, смени на министри и т.н. По дългият отговор е, по съдържателният е, че премиерът и външният министър имат особена роля във всяко едно правителство. Това са хората, които контактуват най-вече с държавните ръководители и с международните представители на всички други държави заради това, това са двамата човека, които работят заедно или се сменят един с друг, когато има някаква такава смяна. Да дам пример с вчерашното посещение на Лорд Дейвид Камерън - ето един премиер който сега е външен министър. По подобен начин премиерът на Люксембург след изборите, когато беше избран друг премиер стана външен министър. Има още и други случаи в ЕС. Това е естествената среда, в която такъв тип отношения се решават, защото това са хората, които през цялото време поддържат контакти с външните среди. Представете си сега, че сложим друг човек, след 9 месеца, ако пак правим ротацията, както се опитваме да направим, за да има стабилност, това означава, че аз ще съм се откъснал в това време и ще трябва да влизам отново в тази тематика, вместо през цялото време да бъда вътре в нея при обсъжданията на ЕС и други подобни формати", подчерта Николай Денков.

"Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партия. Те са хора, избрани, след като са получили одобрението и на двете страни на партийните лидери, сега ще бъде и на двамата премери", каза министър-председателят.

"Важно е министърът да си върши работата и да работи в екип с всички останали. Дали котката е черна или бяла няма значение, важното е да лови мишки. Трябва да престанем с това партийно деление, ако искаме да работим заедно", допълни Николай Денков.

Той подчерта, че не е имало искри между него и Мария Габриел. Обсъждат се варианти и ще се направят срещи поотделно с всеки министър.

Министрите трябва да си вършат работата и да нямат партийни пристрастия. Ако не се справят, трябва да си тръгнат по професионални причини, заяви премиерът. ГЕРБ доста заблуждава публиката, че те нямат никакво отношение към състава на Министерския съвет, това не е така, подчерта Денков. Още като се съставяше кабинетът, ние сме обсъждали кои са възможните лица. Част от хората, които сега са в Министерския съвет, са предложени от Мария Габриел, посочи Денков. По думите му, твърдението, че ГЕРБ има само Мария Габриел не съответства на истината.

Важно е министърът да си върши работата, трябва да престанем с това партийно деление, ако искаме да работим заедно, каза Денков. Нищо не се опитваме да вземем на ГЕРБ, добави той и подчерта, че цялата теза как ГЕРБ ще бъдат ощетени, е несъстоятелна. Министрите не са "пешки" на никого, те имат огромна власт и трябва да се отнасяме с уважение към тези хора, каза Денков. Според него не е редно да се говори с пренебрежение към министрите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водачът в схемата Яник Синер стартира с победа в Ротердам
Водачът в схемата Яник Синер стартира с победа в Ротердам
Националите по борба класически стил завършиха на пето място на еврошампионата в Букурещ
Националите по борба класически стил завършиха на пето място на еврошампионата в Букурещ