НОВИНИ

Всички сме равни в небето и в самолета - за мисията на военния парашутист

Какви са рисковете пред родните командоси?

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Димитър Димитров
08:42, 18.10.2024
Чете се за: 07:40 мин.
У нас
Слушай новината

Празникът на военния парашутист е днес. Особено тържествен е той за няколко подразделения на българската армия. Съвместното командване на силите за специални операции в Пловдив беше първото формирование, където с официална церемония отбелязаха 80-ата годишнина от бойното кръщение на парашутната ни дружина в битката при Стражин.

Как се подготвят днес командосите ни, в какви операции участват и колко е рискована тяхната работа?

В небето над полигона край село Црънча командоси от силите са специални операции тренират скокове с парашути. Преди да полетят обаче обучението им започва на земята - в корпуса на съвместното командване в Пловдив. На един от учебните центрове за предварителна подготовка се срещаме с командир на взвод. Не можем да разкрием самоличността му. Но е първенец на випуска си. Демонстрацията, която прави е свързана с важен момент от полета - на височина от 100 - 150 метра преди срещата със земята.

"Парашутистът трябва вече да се е обърнал срещу посоката на вятъра, с цел намаляне скоростта на движение. Положението на тялото, което трябва да бъде е следното: глезените трябва да са събрани, колената също, като трябва да бъдат леко приведени - тялото изправено и стегнато. Ръцете трябва да бъдат на управленията и погледа да бъде по хоризонта - тогава парашутистът е готов за приземяване по следния начин. При срещата със земята тялото трябва да бъде много стегнато и по този начин парашутистът трябва да се приземи".

Командосът вече има 22 парашутни скока. Има и спомени - и от първия и от последния.

"Да, последния помня. Той беше заедно с генерал майор Матеев. Дори в 1 заход бяхме".

Явор Матеев е командир на съвместното командване на силите за специални операции. И казва, че само при парашутистите това, което прави генералът, като задача изпълнява и войникът. Всичко е подчинено на правила за класна квалификация.

"Там всички сме равни в небето и в самолета. Затова. И на тия подготовки, и на интензивните подготовки при нас има специфични правила, там не се гледат пагоните. Там има длъжностни лица има лица, които отговарят за организирането и провеждането на бойни скокове. Има парашутисти - и генералът и последният редник се подчиняват на тия закони", каза генерал-майор Явор Матеев - командир на СКСО.

От лятото силите за специални операции разполагат с две нови тактически групи готови да носят бойно дежурство по най-съвременните натовски стандарти. А само след няколко дни започва и процедура по сертифициране на друг важен компонент - регионалното командване на специалните операции.

"Бойно командване с изключително българско участие в новата командна структура на НАТО. Ще го изградим съвместно с нашите колеги от румънските специални операции. Това командване от следващата година ще декларира пълни оперативни способности и ще бъде в най-висока степен на готовност за изпълнение на задачи в това най-взривоопасно място в Европа, Черноморския регион", допълни генерал-майор Явор Матеев - командир на СКСО.

Парашутисти от силите за специални операции и в момента изпълняват задачи свързани със стабилността в югоизточна Европа. Само преди няколко дни българската армия изпрати седемнайсти контингент зад граница и посрещна 16-тия на родна земя. Сред завърналите се е и един офицер, с когото се срещаме при условие , че няма да разкриваме името и длъжността му.

"Ние сме част от контингент, който се завърна от операция на поддържащите сили на НАТО в Косово. Това е една задача, която изпълняваме вече повече от 6 години. Ако не бъркам и до този момент мисля смея да кажа семейството на специалните операции се правят много високо ниво и точно затова продължаваме да изпълняваме и за в бъдеще".

Военни парашутисти се готвят за изпълнение на задачи, за които е важна не само бързата реакция, но и прецизни действия в усложнена обстановка или при опасност от хибридна атака.

"Особено бих казал тази технологична революция, която се случва последните няколко години, имайки предвид конфликтите, които в момента са такава близост донася и не чак толкова някой поставят пред нас предизвикателство с това ние да сме актуални. И виждаме подкрепа от командването. Всички се опитват да бъдем актуални до най висока степен", заяви генерал-майор Явор Матеев - командир на СКСО.

"И в този момент ние имаме цяла група специални сили, която изпълнява задачи на българо-турската граница. Даваме своя неоценим дан за това България да опразва своите граници да опазва границите на обединена Европа. И бих казал. Да допринасят стремглаво за това да бъдем приети най-накрая в Шенген".

Разходите за отбрана ще стават все по-важни - отчитат военни експерти. Във Военното министерство смятат, че отделяните сега 2% от брутния вътрешен продукт за модернизация, способности и оперативна съвместимост вече на са актуални.

"Нашето намерение е още с бюджета за 2025 г., разходите за отбрана да достигнат по-високо ниво от 2,5% от БВП. Това е шанс и за вас да участвате във вече провежданите и предстоящите положителни промени във въоръжените сили на Република България", заяви Радостин Илиев - заместник-министър на отбраната.

"Парашутистите имат ясни ориентири, по които се движи и полетът им и моралният им компас. Не на лицемерието, не на интригантството. Не, на доносничеството. Да, на родолюбието. Човещината. Професионализма. Вярата в собствените си сили и в Бога", допълва зам.-министърът на отбраната.

Затова военните парашутисти отбелязват с особена тържественост 80-годишна история и днес го правят с почит,чест и удовлетворение.

"Носи ми личностно удовлетворение за това, че изпълнявам думите, в които съм се клел преди малко повече от 5 години".

"Аз мисля, че вече съм на такъв етап, в който мога да започна и да давам на хората около себе си".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха списък с 25 футболисти номинирани за наградата Golden Boy
Обявиха списък с 25 футболисти номинирани за наградата Golden Boy
Честваме паметта на Св. Злата Мъгленска - застъпница на българите в чужбина
Честваме паметта на Св. Злата Мъгленска - застъпница на българите в чужбина