НОВИНИ

ВСС и войната по върховете на прокуратурата - кой, кога и кого атакува?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:11, 26.05.2023
Чете се за: 04:12 мин.
Сигурност и правосъдие
отстраниха лозан панов стопанин съдебната палата
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Как се стигна до войната по върховете на прокуратурата и кой кого в какво обвинява - вижте обобщението на Иво Никодимов.

Официалните сигнали до ВСС, довели да публично противопоставяне между главния прокурор Иван Гешев и неговият заместник и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов започнаха малко след Гергьовден.

  • На 11 май директорът на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов предлага на прокурорската колегия във ВСС да освободи от поста зам.-директор на НСлС Ясен Тодоров. Сарафов прави предложението от името на главния прокурор, тъй като към този момент Иван Гешев е в командировка извън страната и с нарочна заповед функциите на главен прокурор изпълнява именно Борислав Сарафов.

Борислав Сарафов е поискал от ВСС да освободи Ясен Тодоров

  • Ден по-късно, 12 май, шестима членове на прокурорската колегия във ВСС (Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова) внасят във ВСС предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Мотивират се с изявление на Борислав Сарафов в БТА, че по разпореждане на главния прокурор на 1 май израелски експерт е заведен на мястото на опита за атентат срещу Иван Гешев по време на огледа. Според внеслите предложението по този начин главния прокурор е извършил тежко нарушение на служебните си задължения.

Прокурорската колегия на ВСС поиска предсрочното освобождаване на Гешев

  • На 15 май Иван Гешев публично къса предварително написаната си оставка. А ден по-късно става ясно, че главния прокурор е внесъл в прокурорската колегия на ВСС предложение за Дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов.

Иван Гешев скъса оставката си, призова Сарафов да си я подаде

  • На 16 май, на свой ред, Борислав Сарафов изпраща два сигнала срещу Иван Гешев, единият до Софийската градска прокуратура, а другият до ВСС. В тях Сарафов твърди, че в нарушение на конституцията Иван Гешев е направил запис на разговор по време на среща с члена на Прокурорската колегия на ВСС Йордан Стоев. В сигнала до прокуратурата Сарафов твърди още, че Гешев използва за лични цели база на държавното обвинение в Боровец, освен това бил оказал натиск върху наблюдаващия прокурор по разследването "Барселона гейт".

Сарафов подаде сигнал в прокуратурата срещу Гешев - вижте какво съдържа той

  • На 22 май четирима членове на прокурорската колегия на ВСС (Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Георги Кузманов) внасят второ предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Този път за уронване на престижа на съдебната власт. Мотивират се с думи на Иван Гешев по време на негово изявление: "... между другото ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание. Извинявам се за този израз..., съдейки от изявленията на някои, така наречени политици..."

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА СЪТРЕСЕНИЯТА В ПРОКУРАТУРАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ВЗРИВА СРЕЩУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Гидженов с признание за работата си по време на Евро 2023 за юноши до 17 г.
Радослав Гидженов с признание за работата си по време на Евро 2023 за юноши до 17 г.
Нефтохимик 2010 привлече опитният диагонал Венелин Кадънков
Нефтохимик 2010 привлече опитният диагонал Венелин Кадънков