НОВИНИ

ВСС изслуша Сотир Цацаров и районни прокурори по аферата "Нотариуса"

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:20, 20.03.2024
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Прокурорската колегия на ВСС изслуша бившия главен прокурор Сотир Цацаров по аферата "Нотариуса". Цацаров, който в момента е завеждащ отдел във Върховната прокуратура, се яви по свое желание и отхвърли твърденията, че има връзка с кръга за влияние около убития Мартин Божанов - Нотариуса. Цацаров призова МВР да даде отговор дали Божанов е бил техен сътрудник, на коя служба и каква информация е предоставил. Днес магистратите изслушаха и прокурори от районната прокуратура.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров заяви, че е поискал думата заради отправени внушения по негов адрес:

"Не познавам Мартин Божанов. Никога не съм го виждал. Никога не съм имал съпричастност или подпомагане на групата на Божанов. Като главен прокурор не съм имал никаква информация за тази личност или групата около него."

Цацаров заяви, че никога не е заплашвал съдии и никога не е разпореждал да се пускат публикации срещу съдия Владислава Цариградска:

"Не съм имал пряк или не пряк интерес от това такава престъпна дейност да има похлупак."

Името на бившия главен прокурор беше споменато от Ивайла Бакалова и бизнесмена Веселин Денков по време на изслушването пред временната парламентарна комисия, която се занимава с казуса Нотариуса. Пред депутатите двамата посочиха именно Цацаров като един от съпричастните върху тях да се оказва натиск:

"Нямам каквото и да е участие в негово задържане. Категоричен съм и в още едно нещо нямам каквато и да е информация какви са причините за това задържане."

Цацаров отговори и на обвиненията на Бойко Рашков, че той е направил Петьо Петров - Еврото директор на столичното следствие, като представи подробна кадрова справка за кариерното му израстване. От нея става ясно, че Пепи Еврото е бил командирован в Националната следствена служба от Борис Велчев, междувременно ВСС го е повишил в ранг. А през 2013 г. тогавашният градски прокурор Николай Кокинов го направил шеф на следствения отдел към СГП.

Според Цацаров отговорите на няколко въпроса ще разкрият истината около кръга на Божанов:

"Бил ли е Мартин Божанов сътрудник на някоя, не само на МВР, служба за сигурност и обществен ред. Кой е направил предложението за вербуването му, кой е осъществявал работата с него, какви са резултатите от тази работа."

снимки: БТА

По време на изслушването прокурор от СРП потвърди, че убитият Божанов и адвокат Велимир Атанасов са били на служебно тържество на магистратите в Банско през 2021 г.

Георги Обидимски - прокурор: "Те двамата бяха по диагонал, отделени от останалите, срещу тях беше прокурор Зартова."

На празненството убитият Божанов общувал само с адвокат Атанасов.

Георги Обидимски - прокурор: "Не съм го видял да танцува или да комуникира с някой от колегите. Същото не се отнася за адвокат Велимир Атанасов към онзи момент дори визуално не го познавах. За него видях, че разговаря с прокурор Зартова. Не съм видял Божанов да говори със Зартова."

Прокурорите разказаха, че не са познавали Божанов, а кой е бил присъстващият на тържеството разбрали едва след убийството му, както и от журналистическите разследвания около групата му за влияние в съдебната система.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан срещу Интер за първи път в понеделник
Милан срещу Интер за първи път в понеделник
Двоен удар по Байерн Мюнхен
Двоен удар по Байерн Мюнхен