НОВИНИ

ВСС с втори опит да избере европейски делегирани прокурори

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
09:42, 10.09.2021 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
гласуват кандидатите европейски делегиран прокурор
Слушай новината

Финален етап по избора на българските европейски прокурори. Изслушванията се проведоха в рамките на 3 дни, като за 6 места се борят общо 20 кандидати. Очаква се днес да станат ясни и имената на магистратите, които ще попълнят квотата на България в екипа на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

Финалното гласуване на прокурорската колегия ще се проведе по отделно за всеки от 20-те кандидати. Всеки от членовете на Колегията може да гласува за повече от един кандидат, но не и за повече от обявените 6 места. В рамките на три дни кандидатите представяха мотивите си и отговаряха на въпросите на висшите магистрати.

Това е втори опит в рамките на няколко месеца страната ни да излъчи свои прокурори в Люксембург. До новото изслушване се стигна, след като през март стана ясно, че Лаура Кьовеши връща 6 от общо 10-те кандидатури от българска страна, с мотив че не отговарят на посочените изисквания за Европрокуратурата.

Посланията на Кьовеши: Няма да се месим на българската прокуратура

Първата процедура по избор на европейски делегирани прокурори у нас се проведе през февруари. А месец по-късно стана ясно, че шестима от избраните не отговарят на посочените изисквания.

Европейската прокуратура заработи в началото на юли. Няколко дни по-късно Лаура Кьовеши пристигна и на първото си официално посещение у нас. Тя направи работни срещи с правосъдния министър Янаки Стоилов и обвинител номер едно у нас – Иван Гешев. По време и на двете срещи тя изтъкна важността за ускоряване процеса по нов избор на делегирани европейски прокурори от България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евробарометър: 85% от българите подкрепят обвързването на еврофондовете с върховенството на закона
Евробарометър: 85% от българите подкрепят обвързването на еврофондовете с върховенството на закона
Цветан Соколов: Беше важно да продължим нашата мечта
Цветан Соколов: Беше важно да продължим нашата мечта