НОВИНИ

Посланията на Кьовеши: Няма да се месим на българската прокуратура

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:11, 11.06.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В сряда започва новата процедура, по която в европейската прокуратура да бъдат назначени още шестима български прокурори. Това обяви на пресконференция главния европейски прокурор Лаура Кьовеши, която е на двудневно посещение в България. Процедурата се налага, след като от предложените 10 български прокурори екипът на Кьовеши одобри едва четирима.

Решението за подновяване на процедурата за нови 6 обвинители е дискутирано вчера с обвинител номер едно Иван Гешев, служебния правосъден министър, а днес и с членове на ВСС. Лаура Кьовеши заяви, че правните критерии остават същите. На срещите в София е постигнато общо разбирателство. Кьовеши уточни, че за процедурата няма краен срок.

"Тези прокурори трябва да са напълно независими. Също така трябва да имат достатъчно прокурорски опит в разследването на финансови престъпления, също така корупция, пране на пари, финансови измами с ДДС. Аз съм консервативна личност. Според мен трябва да сме консервативни и последователни. Ако и тези кандидати не изпълнят нашите критерии аз няма да направя предложение за назначаването им. Националните власти могат да отправят предложение, но мое е решението дали да предложа тези кандидатури на моите колеги", обясни Лаура Кьовеши.

Кьовеши заяви, че европрокуратурата се нуждае от опитни, дръзки и смели прокурори. Гарантира, че няма да допусне натиск отвън.

"Ако някой се опита да се намеси в нашата работа. Ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор, за да му каже да направи това или онова. Аз ще направя това публично достояние. Нямам списък с лица, които трябва да бъдат разследвани. Единствено мога да гарантирам, че всеки път щом получим и разполагаме с информация за престъпна дейност, която спада към нашата юрисдикция ние ще направим разследване", отбеляза Лаура Кьовеши.

-БНТ: Може ли да кажете кога европейските граждани ще видят първите резултати от работата на европрокуратурата и може ли да гарантирате, че ще има разследвания, свързани с обществени поръчки с европари в България?

"За да се оцени обективно работата на европейската прокуратура, мисля, че е необходимо да имаме решение от съд. Дори ако един прокурор повдигне в рамките на една година 100 отделни обвинения, не можем да заключим, че работи ефективно, ако не видим резултатите пред съда", уточни Лаура Кьовеши.

Ще започваме и финализираме разследвания, но няма как да обещая, че в рамките на една или дори две години ще получим финални присъди по отделни случаи. Нямам краен срок, в който да ви обещая конкретни резултати, но няма съмнение, че такива ще има, допълни Кьовеши.

Кьовеши отказа да коментира наложените санкции на шестима българи по глобалния закон "Магнитски". Няколко пъти беше запитана и за отношението й към българския главен прокурор и работата на прокуратурата.

"Не става въпрос за доверие и лични чувства. Ние трябва да зачитаме закона. Не съм тук, за да оценявам качеството на работата на българската прокуратура. Това не е моята работа. Моята работа е да съм сигурна, че всички национални органи ще сътрудничат на европейските прокурори", изтъкна още Лаура Кьовеши.

Докато европейският обвинител номер едно представяше резултатите от посещението си в България, пред Дома на Европа се проведе пореден протест с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евродепутатът Илхан Кючюк е избран за съпредседател на европейските либерали
Евродепутатът Илхан Кючюк е избран за съпредседател на европейските либерали
Ключова експертиза: Кристиан Николов е карал с два пъти по-висока скорост от разрешената
Ключова експертиза: Кристиан Николов е карал с два пъти по-висока скорост от разрешената