НОВИНИ

Всяка седмица ще се отчитат нужните количества кислород за болниците

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:12, 01.11.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

Почти цялата карта на България е оцветена в тъмночервено, само две области - Смолян и Кърджали, все още не са достигнали критичната граница. В болница са близо 8000 души, 680 от тях в интензивни отделения. На този фон, всеки петък болниците в страната трябва да информират здравното министерство за медицинския кислород, с който разполагат, както и за количествата, които ще им бъдат необходими за следващата седмица. Това стана ясно след спешна среща в МЗ.

Изморени лекари на ръба на силите си, почти никакви свободни легла, и в пъти нараснало потребление на кислород - така накратко изглежда ситуацията в Александровска болница.

До момента "Александровска" не е оставала без наличие на кислород, въпреки че имаше такава заплаха в почивните дни, но в крайна сметка проблемът беше решен, каза д-р Атанас Атанасов, директор на УМБАЛ "Александровска".

Ще плануваме доставките седмица за седмица за болниците. Така че да няма опасност някоя болница да остане без кислород. Всеки ще дава какво произвежда, кой, какво му е необходимо за болниците. Това ще бъде за сметка на доставките към бизнеса, каза Марин Димитров, директор на компания за производство на медицински кислород.

Износът на кислород също ще бъде ограничен, увериха производителите след среща в здравното министерство.

Спрямо миналата година по това време може би с около 25 - 30% се е увеличило потреблението. В момента е същото, каквото беше пролетта, когато имаше доста повече пациенти в болница, каза Анамария Аксинте, директор на компания за производство на индустриални газове.

В ранния следобед в Александровска болница имаше 1 свободно от общо 35 интензивни легла. Намалява броят и на свободните легла за неусложнени пациенти. В болницата са разкрити почти всички легла, които са определени от Столичната РЗИ.

Има още капацитет, но той ще бъде вече за сметка на цялостно преструктуриране на болницата в ковид, не за друго, а защото няма да бъдат обезпечени графиците на екипите в останалите клиники, тъй като е необходим доста персонал за оказване на болнична помощ на тези пациенти, каза д-р Атанас Атанасов, директор на УМБАЛ "Александровска".

Към момента в болница "Лозенец", където от днес вече трябва да заработи разширено ковид звено, тече преструктуриране и поетапно увеличаване на легла за интензивно лечение на пациенти с ковид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
57 кандидат-депутати са свързани с ДС, установи Комисията по досиетата
57 кандидат-депутати са свързани с ДС, установи Комисията по досиетата
Солскяр: Наслаждавам се на критиките
Солскяр: Наслаждавам се на критиките