НОВИНИ

В Дупница пренасочват тежките случаи на COVID-19 към други градове

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 01.11.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

По-тежките случай се транспортират към болниците в София и Благоевград, но често пациенти биват връщани и оттам, ако няма къде да се настанят.

Майката на Траянка Георгиева е преболедувала среднотежка форма на COVID вкъщи, защото от болницата в Дупница ѝ отказали да я приемат.

"Не я приеха в болница, но се оправи у нас. Там казваха, че няма места, много страшно беше, но оправихме нещата Слава богу", коментира Траянка Георгиева.

Медиците чакат изписването на излекуваните болни от болниците, за да се освободят нови легла, поясни д-р Надка Александрова.

Голямо е натоварването за Спешния център в града, където оказват първа помощ на всички неотложни случаи. Лекарите дават по-дълги дежурства, когато някои от колегите им излизат в болничен.

"Сега се връщам от хора с инфаркти, с инсулти, които чакат своя ред също за прием в болниците и това затруднява работата, тъй като не само COVID болни имаме, ние обслужваме всякакви от 0 до 100 години. Най-малкият ни пациент с COVID е за съжаление двумесечно бебе", заяви д-р Надка Александрова.

От помощ на здравните заведения е триажният кабинет, в който хората със съмнения за коронавирус се тестват, заради липсата на лекари. През почивните дни в него обаче работят само медицински сестри, които правят изследванията. Към COVID зоната пък се насочват по-леките случаи.

"Аз още преди две седмици призовах лекари да дават дежурства в триажния кабинет, само за събота и неделя, именно защото един човек като разбере, че е заразен, той най-малкото търси лекарска помощ, за да бъде прегледан, да бъде установено каква е степента на заболяването, какво лечение. За съжаление не се отзоваха лекарите", заяви инж. Костадин Костадинов - -председател на Общински съвет Дупница.

Според хората в града до тежката ситуация се е стигнало, защото противоепидемичните мерки са закъснели и не се спазват.

"От една страна ние си го причиняваме това нещо, защото когато се налагат мерки, ние не ги изпълняваме, от друга страна, когато за определено време се затвори, хората са затворени и като се отпуснат мерките, всички са на едно място", коментират жителите на град Дупница.

От Общината обясниха, че вече са информирали здравното министерство за проблема на лечебните заведения в града.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители в Силистра протестираха срещу тестване на учениците за COVID-19
Родители в Силистра протестираха срещу тестване на учениците за COVID-19
Какво следва за Република Северна Македония след оставката на Заев?
Какво следва за Република Северна Македония след оставката на Заев?