НОВИНИ

Всяка трета жена е бил жертва на насилие от партньора си, показва изследване

жените европа страдат насилие сексуален тормоз работа
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 25.11.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Всяка трета жена на възраст между 18 и 29 години (36,3%) е била насилвана от настоящ или бивш свой партньор. Това показват данните от изследване на Националния статистически институт, представено в Международния ден за елиминиране на насилието над жени. Според проучването най-разпространено е психическото насилие, което се свързва с пренебрегване, обиди, заплахи и тормоз.

Проучването е проведено в периода ноември 2021 - февруари 2022 година сред жени на възраст между 17 и 84 години. Резултатите от него показват, че 11,9% от жените на възраст от 18 до 74 години са преживели физическо или сексуално през живота си. Един от най-честите извършители на насилие над жени според данните е техният интимен партньор. 20,5% от жените, които в момента имат или някога са имали партньор, са преживели един или повече случаи на насилие от негова страна.

От тормоз представителите на женския пол често страдат и на работното място. Данните от изследването показват, че 12,2% от жените са били подложени на сексуален тормоз в работна среда от мъж през професионалния си живот.

Изследването констатира още, че младите жени по-често споделят за своите нежелани преживявания. С нарастване на възрастта относителният дял на жените, преживели физическо или сексуално насилие, намалява.

Срещу насилието над жените днес се организират протести в София и Пловдив.

Вижте цялото изследване тук

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена от Добрич даде над 35 000 лева на ало измамници, представили се за полицаи
Жена от Добрич даде над 35 000 лева на ало измамници, представили се за полицаи
Симеон Деянов с първи стартове в Швеция
Симеон Деянов с първи стартове в Швеция