НОВИНИ

Втори ден на срещата на върха в Брюксел: Съпротива на Унгария по темата за миграцията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:16, 30.06.2023
Чете се за: 02:42 мин.
Европа
Слушай новината

Втори ден на срещата на върха в Брюксел, в която участва и българският министър-председател Николай Денков. Лидерите на страните от ЕС се разбраха снощи да продължат да предоставят финансова, икономическа, хуманитарна и военна помощ за Украйна. Те не успяха за постигнат съгласие за общи заключения по темата за миграцията заради силната съпротива на Унгария.

Лидерите от ЕС с ангажименти за дългосрочна сигурност в Украйна

Става въпрос за пакта, който вътрешните министри приеха преди няколко седмици. Според него трябва да има задължителна солидарност между държавите членки и тези, които не искат да приемат мигранти да плащат по 20 000 евро на човек на останалите държави, които ги приемат.

Унгария е силно против този пакт, но така или иначе той е факт. Унгария може да спре само заключения по него.

Марк Рюте, премиер на Нидерландия: "Това, върху което работим сега, е да разберем дали можем да постигнем споразумения, гарантиращи сигурността на Украйна. Нидерландия и някои други държави проучваме възможностите за помагане с изтребители F-16. Други страни проучват вариантите за оказване на помощ със системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът". А останалите страни ще окажат друга помощ. Освен това е важно Европейският съюз също да помага и това може да стане, например чрез координиране на отбранителната промишленост или чрез Европейски механизъм за подкрепа на мира.

Кая Калас, премиер на Естония: "Имахме дълга дискусия за миграцията, прекалено дълга. Днес продължаваме. Не мисля, че нашите дебати могат за засегнат Пакта за миграцията. Става дума за заключенията, които ние приемаме тук. Дискусията беше за вътрешните и външните измерения на миграцията. Мисля, че това, около което всички се обединихме, е че трябва да се справим с външните измерения, защото когато мигрантите вече са в Европа, тогава се появяват редица проблеми, с които трябва да се справим. Затова трябва да се фокусираме върху това как да намалим миграционния натиск и това е външното измерение на миграцията".

Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Сърбия спряха шофьор, карал с 225 км/ч при ограничение от 60
В Сърбия спряха шофьор, карал с 225 км/ч при ограничение от 60
Политически лидери с проектодекларация за членството на Украйна в НАТО - кой я подписа?
Политически лидери с проектодекларация за членството на Украйна в НАТО - кой я подписа?