НОВИНИ

Вторият импийчмънт на Доналд Тръмп - какво предстои

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:40, 09.02.2021
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Слушай новината

Във Вашингтон тази вечер започва процесът по импийчмънт на Доналд Тръмп. Обвинението е подстрекателство към метеж, заради ролята му в събитията на 6 януари, когато гневна тълпа нахлу в Капитолия и 5 души загинаха. За пръв път американски президент е подложен два пъти на процедура за отстраняване от власт. Очаква се този път процесът в Сената да е по-бърз, а залогът е политическото бъдеще на вече бившия президент.

На голф игрището Доналд Тръмп не изглежда разтревожен от импийчмънт номер две. Анализатори твърдят, че става дума за дежа вю - тоест ще видим вече видяното при първия импийчмънт преди година - а именно оправдаване на президента.

ПРОЦЕДУРАТА

Но все пак сега ситуацията е различна. Най-голямата разлика дава въпросът - може ли да бъде отстранен от власт човек, който вече не е на власт. Може ли процедура, предвидена за държавен глава, да се приложи за обикновен гражданин? На този въпрос е посветено началото на процеса и първия вот. За републиканците процесът е противоконституционен.

Но демократите се нуждаят от обикновено мнозинство, с каквото разполагат, за да решат, че имат право да отстранят бившия президент. Ще последват встъпителни речи и по общо 16 часа за всяка страна, за да представи делото. На този етап са предвидени разпити на свидетели.

Тръмп е призован да даде показания в Сената

Доналд Тръмп няма да свидетелства. Предвидено е прекъсване от петък вечер до неделя следобед заради шабат. Така очакванията са процесът да приключи в началото на следващата седмица, за разлика от първия импийчмънт, продължил три седмици.

ОБВИНЕНИЕ И ЗАЩИТА

Обвинението към Доналд Тръмп ще се разисква на местопрестъплението. Буквално, очакванията са част от сенаторите да разкажат, че са изпитали страх за живота си именно в залите на Капитолия - храмът на американската демокрация. Но дали емоциите представляват доказателство? И дали думите на президента са неговата сила или неговата слабост, когато въпросът е подтикнал ли е свои привърженици към метеж?

"Той не е извикал "Пожар!" в пълен театър. Кое най-добре го доказва? Когато изкрещиш "Пожар" - всички напускат. Никой не се замисля. Той говори на много, много хора, а само малка част от тях отидоха в Капитолия", каза Алан Дершоуиц, адвокат, защитавал Тръмп при първия импийчмънт.

"Най-силният аргумент срещу него са собствените му думи. Най-силната му защита също са неговите думи, защото той говори толкова неясно. Най-големият му актив е неговият стил на говорене, той е изключително харизматичен, крайно хиперболизиращ, пали хората, но същевременно, ако го слушаш, не казва нищо, при това крайно неясно", коментира Брадли П. Мос, адвокат, специализирал национална сигурност.

ИЗХОДЪТ И БЪДЕЩЕТО НА ТРЪМП

Сред 100-те сенатори се очаква демократите да гласуват единодушно срещу Тръмп, докато републиканците са три групи - лоялни на Тръмп, страхуващи се от влиянието на Тръмп и отявлени противници на Тръмп. Под въпрос е дали демократите ще съберат необходимите им 67 от 100 гласа, тоест да привлекат 17 републиканци на своя страна.

"Ако наистина искате да ги вбесите, кажете - още 12 години!", каза Доналд Тръмп.

Ако Тръмп бъде оправдан, за демократите процесът ще е жест на публично заклеймяване, за Тръмп ще е победа, която ще засили още повече и без това стабилните му позиции сред републиканците. Ако обаче бъде осъден, може да последва втори вот, с който да му бъде забранено да заема обществен пост в бъдеще, а това ще го лиши от възможността да се кандидатира отново за президент.

Капитолия на прицел - какво се случи по време на щурма на 6 януари?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НБА - резултати
НБА - резултати
Олимпийска шампионка в бътерфлая получи тежка контузия
Олимпийска шампионка в бътерфлая получи тежка контузия