НОВИНИ

Японският премиер обеща 250 вишневи дръвчета на Вашингтон

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:34, 12.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Премиерът на Япония Фумио Кишида очарова Вашингтон с обещание за 250 японски вишневи дръвчета.

Пред депутатите в американския Конгрес Кишида обеща, че ще подари вишните на американската столица по повод 250-ата годишнина от американската независимост, която ще бъде отбелязана на 4 юли 2026 г.

Цъфтенето на японските вишни във Вашингтон се превърна в годишен спектакъл, откакто Япония подари на града тези дръвчета като символ на приятелство.

Кишида е вторият японски премиер, който някога е произнасял реч пред двете камари на Конгреса - привилегия, отреждана на най-близките съюзници на САЩ. Преди това с тази чест беше удостоен Шиндзо Абе.

снимки: БГНЕС

Японският премиер Фумио Кишида подчерта значението на ангажиментите на САЩ към глобалната сигурност и увери американските съюзници, че Токио е силен партньор:

"Като жест на приятелство Япония ще предостави 250 вишневи дръвчета, които ще бъдат засадени по случай 250-ата годишнина от вашата независимост. Светът има нужда Съединените щати да продължат да изпълняват ключова роля в делата на народите. Усещам сред някои американци вътрешни съмнения за това каква трябва да бъде вашата роля в света. Светът отново се намира в повратен момент. Тук съм, за да кажа, че Япония стои рамо до рамо със Съединените щати. Не сте сами, до вас сме".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лунна походка: Робот се учи да ходи по повърхността на Луната
Лунна походка: Робот се учи да ходи по повърхността на Луната
Спортни новини 12.04.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 12.04.2024 г., 06:30 ч.