НОВИНИ

Йежи Дудек: Якуб Пьотровски е много важен за Полша, Франция е фаворит за еврошампионата

Бившият полски вратар говори за Шампионска лига, Ливърпул, Юрген Клоп и Якуб Пьотровски в интервю за БНТ

Йежи Дудек
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 26.05.2024
Чете се за: 06:25 мин.
Спорт
Слушай новината

„Чудото от Истанбул“. Това е името, което футболният свят дава на финала на Шампионската лига през 2005 г. между Милан и Ливърпул. Мач, който се превръща в олицетворение на непримиримия дух и вярата. Английският тим успява да навакса изоставане от три гола до почивката и след изпълнение на дузпи вдига трофея за пети път в своята история.

Тогава, с перфектните си спасявания, на преден план излиза полският вратар на "мърсисайдци" Йежи Дудек.

"Това е може би най-добрият мач, игран някога в историята. Минаха много години от тогава, но и до ден днешен аз виждам този финал като олицетворение на живота - винаги има трудности, но и винаги трябва да вярваш в себе си и ако получиш помощ от хората около теб, можеш да се изправиш. Имахме много силен отбор. Милан игра фантастично през първото полувреме, но заедно с подкрепата, която получихме от привържениците, успяхме да променим съдбата. Беше невероятно. Виждали сме го и преди, това изглежда е в кръвта на Ливърпул, никога да не се предаваме. И ние го показахме през 2005 г. Имал съм възможността да спасявам подобен тип удари много пъти в кариерата си, но никога на толкова голяма сцена. Финалът на Шампионската лига е нещо специално. Последната минута на мача можеше да убие мечтите ни да спечелим трофея. Ударите бяха изключително трудни за отразяване. Чаках този момент през целия си живот. В края при дузпите имахме много самочувствие, но за мен те винаги са лотария. Тогава ние я спечелихме", сподели той.

Полският страж напуска Англия в посока Испания през 2007 г., но остава верен привърженик на мърсисайдския тим. Като такъв, той коментира и раздялата на клуба с Юрген Клоп.

"Трудно е да замениш човек, като Юрген Клоп. Той беше водещата фигура в изминалите 9 години за Ливърпул, свърши страхотна работа. Помня, когато за първи път дойде в клуба и каза: "Трябва да променим манталитета на отбора." И наистина го направи, накара феновете да вярват в тима, накара и тимът да вярва на феновете. Той спечели толкова много трофеи. Ще го запомним, както се помни Бил Шенкли, като легенда! Тъжно е, че си тръгва, ще бъде трудно да бъде сменен този тип треньор. Познавам Арне Слот, той е същия тип човек, знае много за футбола. Но наистина има нужда и от малко късмет, за да стартира добре. Стискам му палци", допълни вратарят.

Реал Мадрид е последният клубен отбор, за който Дудек се състезава. Поради тази причина очаква "кралете" да прибавят още един трофей от Шампионската лига във витрината си след финала на 1 юни.

"Всички в Мадрид мечтаят да спечелят 15-ата титла. За мен Реал е фаворит във финала, но има още работа за вършене. Борусия Дортмунд е добър тим, който заслужи да се класира за финала. Ще бъде много труден мач и за двата отбора. От моя опит мога да кажа, че Реал знае как да печели финали. Аз ще ги подкрепям не просто защото Карло Анчелоти е най-добрият треньор след Юрген Клоп, а защото ще бъде наистина вълнуващо за гледане", добави полякът.

За националния отбор на Полша стражът изиграва 60 мача. Той сподели очакванията си за предстоящото европейско първенство в Германия.

"Наистина трудна група за Полша - с Нидерландия, Австрия и Франция. Трябва да отидем да се забавляваме, но и да бъдем готови за изненади. Първият двубой ще бъде много важен. Срещу Нидерландия...никога не знаеш какво да очакваш. Трябва да дадем всичко от себе си във втория мач срещу Австрия в Берлин, изглежда че битката ще е между нас и тях за третото място. В последната среща играем с Франция... смятам, че те са фаворит да спечелят европейското първенство. Наистина много тежка група, точно за това няма какво да губим и можем да направим изненади. Смятам, че Англия е един от фаворитите. Те имат много добър състав - млад, талантлив и чакат своя миг. Франция, Англия и Испания - те имат най-голям шанс да спечелят", прогнозира стражът.

Дудек коментира и представянето на играча на Лудогорец Якуб Пьотровски, който се превърна в основна част в селекцията на поляците през изминалата евроквалификационна кампания.

"Новият треньор намери най-добрата позиция за него. Той може да играе и в нападение, и в средата на терена. Навсякъде. Беше част от класацията за най-добър футболист през изминалата година в Полша, което беше голяма изненада. Това означава, че треньорът вижда неговите възможности. Ще бъде много важен за нас, особено в нападение. Ние имаме големи надежди към Якуб", завърши вратарят.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филипа Филипова пред БНТ: Показахме една много силна България
Филипа Филипова пред БНТ: Показахме една много силна България
Християна Гутева пред БНТ: Футболната общественост започна да свиква да гледа жени съдии (ВИДЕО)
Християна Гутева пред БНТ: Футболната общественост започна да свиква да гледа жени съдии (ВИДЕО)