Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Йордан Йовчев: Искаме да вдигнем българския флаг

от БНТ
17:39, 25.05.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
спортна гимнастика
Снимка: Българска федерация по спортна гимнастика
Слушай новината

Българските състезатели направиха добра подиум тренировка преди старта на Световната купа по спортна гимнастика. Надпреварата започва утре и ще продължи до неделя в Двореца на културата и спорта във Варна.

Заявка за участие в надпреварата са подали над 150 състезатели от 28 държави. България ще бъде представена от петима гимнастици – Йордан Александров, Теодор Трифонов, Христос и Исус Маринови и Радослав Рачев. При жените ще разчитаме на Валентина Георгиева и Виктория Чакова.

Официалните тренировки на нашите момичета и момчета бяха наблюдавани от легендата на този спорт Йордан Йовчев, който през цялото време даваше съвети на Исус и Христос Маринови. Братята ще се борят за място във финалите и за отличията на халки, коронния уред на Йовчев.

„Като цяло стоим много добре, чак ме е страх да се похваля. Имаме сериозни амбиции – освен като организатори искаме да вдигнем българския флаг. Имаме такъв шанс в лицето на Валентина Георгиева. Имаме много силни състезатели, а и като цяло на самото състезание конкуренцията е голяма, но ние имаме своя шанс – Исус Маринов, Христос Маринов и Данчо Александров. Въпрос на изиграване е. 28 държави с най-доброто са тук. Има много такива, които не ги познавам, което само по себе си показва, че е настъпил момента за смяна на поколенията. Те по нищо не отстъпват на разпознатите звезди, които сме свикнали да идват в България и специално във Варна. Супер домакинство. Тук е момента да благодаря на Министерството на младежта и спорта за оказаното съдействие, на община Варна, страхотно гостоприемство от Двореца на културата и спорта в лицето на Минко Христов и разбира се организационния екип, защото са много детайлите. Организацията е сериозна и всеки един дава всичко от себе си, за да бъдем добро лице на Световната купа“, сподели той.

Регламентът на надпреварата позволява една страна да заяви максимум шест гимнастика при мъжете и четири гимнастички при жените. Заявените състезатели могат да участват максимум на два уреда.

Програмата на състезанието предвижда на 25 май да се проведат официалните тренировки. 26 и 27 май са дните за квалификации, а финалите ще проведат на 28 и 29 май от 13.30 часа пряко по БНТ 3.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Какви са тайните на турската кухня
Какви са тайните на турската кухня
Делегации на Швеция и Финдландия в Турция за преговори за НАТО
Делегации на Швеция и Финдландия в Турция за преговори за НАТО