НОВИНИ

Йордан Йовчев: Искаме да вдигнем българския флаг

спортна гимнастика
Снимка: Българска федерация по спортна гимнастика
bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 25.05.2022
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските състезатели направиха добра подиум тренировка преди старта на Световната купа по спортна гимнастика. Надпреварата започва утре и ще продължи до неделя в Двореца на културата и спорта във Варна.

Заявка за участие в надпреварата са подали над 150 състезатели от 28 държави. България ще бъде представена от петима гимнастици – Йордан Александров, Теодор Трифонов, Христос и Исус Маринови и Радослав Рачев. При жените ще разчитаме на Валентина Георгиева и Виктория Чакова.

Официалните тренировки на нашите момичета и момчета бяха наблюдавани от легендата на този спорт Йордан Йовчев, който през цялото време даваше съвети на Исус и Христос Маринови. Братята ще се борят за място във финалите и за отличията на халки, коронния уред на Йовчев.

„Като цяло стоим много добре, чак ме е страх да се похваля. Имаме сериозни амбиции – освен като организатори искаме да вдигнем българския флаг. Имаме такъв шанс в лицето на Валентина Георгиева. Имаме много силни състезатели, а и като цяло на самото състезание конкуренцията е голяма, но ние имаме своя шанс – Исус Маринов, Христос Маринов и Данчо Александров. Въпрос на изиграване е. 28 държави с най-доброто са тук. Има много такива, които не ги познавам, което само по себе си показва, че е настъпил момента за смяна на поколенията. Те по нищо не отстъпват на разпознатите звезди, които сме свикнали да идват в България и специално във Варна. Супер домакинство. Тук е момента да благодаря на Министерството на младежта и спорта за оказаното съдействие, на община Варна, страхотно гостоприемство от Двореца на културата и спорта в лицето на Минко Христов и разбира се организационния екип, защото са много детайлите. Организацията е сериозна и всеки един дава всичко от себе си, за да бъдем добро лице на Световната купа“, сподели той.

Регламентът на надпреварата позволява една страна да заяви максимум шест гимнастика при мъжете и четири гимнастички при жените. Заявените състезатели могат да участват максимум на два уреда.

Програмата на състезанието предвижда на 25 май да се проведат официалните тренировки. 26 и 27 май са дните за квалификации, а финалите ще проведат на 28 и 29 май от 13.30 часа пряко по БНТ 3.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са тайните на турската кухня
Какви са тайните на турската кухня
Делегации на Швеция и Финдландия в Турция за преговори за НАТО
Делегации на Швеция и Финдландия в Турция за преговори за НАТО