НОВИНИ

Йошихиде Суга е новият премиер на Япония

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:12, 16.09.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Япония има нов премиер. Йошихиде Суга беше избран на мястото на оттеглилия се по здравословни причини Шиндзо Абе. Повечето от досегашните ключови министри запазват постовете си.

Два дни след избирането му начело на Либерално-демократическата партия, Йошихиде Суга беше одобрен от парламента за премиер на Япония.

71-годишният Суга, който е смятан за дясна ръка на Шиндзо Абе, даде заявка, че ще продължи политиката на своя предшественик и ще работи за хората.

Йошихиде Суга, министър-председател на Япония: Ще се стремя към баланс между превенцията срещу коронавируса и запазването на социалната и икономическата активност. Ще работя за връщането към нормалния живот и усещането за безопасност. Ще създам кабинет, който да преодолее кризата и да има доверието на хората.

Йошихиде Суга, който произхожда от фермерско семейство, не е типичният представител на политическата класа. Дълги години е правителствен говорител. Като ключова фигура от екипа на Шиндзо Абе, има сериозен административен опит, но не и дипломатически и е слабо познат на международната сцена.

Освен кризата с COVID-19, рецесията, застаряващото население на Япония и предстоящите Олимпийски игри в Токио, които бяха отложени за лятото на 2021 г., предизвикателства за новия японски премиер има и във външнополитически план - главно заради напрежението между Вашингтон и Пекин.

Йошихиде Суга ще трябва да установи връзки с победителя от президентските избори в Съединените щати на 3 ноември, като едновременно продължи да развива отношенията си с Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма противогрипни ваксини в аптеките в Благоевград
Няма противогрипни ваксини в аптеките в Благоевград
Пожарникарите с нов тренировъчен лагер в София (Снимки)
Пожарникарите с нов тренировъчен лагер в София (Снимки)