НОВИНИ

Южен Судан с успешен олимпийски дебют на баскетболната сцена

Африканците започнаха с обрат в Париж

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
14:20, 28.07.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Южен Судан с успешен олимпийски дебют на баскетболната сцена
Снимка: FIBA
Слушай новината

Представителният тим на Южен Судан пренаписа своята история още при дебюта си на олимпийския турнир за мъже на Игрите в Париж. Баскетболистите на Роял Айви отказаха Пуерто Рико с 90:79 в мач от първия кръг в група C. На закрития стадион "Пиер Мороа" в Лил африканците изоставаха през първото полувреме, но във второто превъзмогнаха трудностите и разочароваха играчите на Нелсън Колон. Това се оказа достатъчно за южносуданците да запишат първа победа в историята си на най-големия спортен форум.

На 31 юли (сряда) Южен Судан ще играе с големия фаворит в групата - САЩ, а островитяните ще срещнат Сърбия.

Високата резултатност бе на дневен ред още от самото начало, а Тремънт Уолтърс и Хосе Алварадо, помогнаха на пуерториканците да се чувстват комфортно в ролята на лидери. Въпреки че Карлик Джоунс и Мариъ Шайок се разиграха за символичните домакини, Джан Клавел се намеси и по този начин символичните гости дръпнаха с 8 точки след 10 минути игра.

Питър Джок направи така, че южносуданците да се докопат до равенството в хода на втората част. Постепенно точните стрелби на Джордж Кондит, Алварадо и Клавел направиха така, че островитяните да си върнат лидерството и на голямата почивка да оформят 54:48 в своя полза.

Възходът на африканците излезе на преден план при подновяването на играта, когато сътвориха пълен обрат с помощта на Уейниън Гейбриъл. Нуни Омот, Бул Куол и Шайок. Алавардо и Кондит се заеха със задачата да върнат пуерториканците в играта, но символичните домакини дръпнаха с 2 точки в края на предпоследния период.

Южносуданците държаха инициативата в ръцете си и в началото финалната десетка. Този път символичните гости не намериха сили да отговорят, а Джей Ти Тор и Карлик Джоунс довършиха започнатото за африканците, които направиха аванса си двуцифрен и това бе всичко.

Карлик Джоунс бе над всички бе над всички за победителите с 19 точки, 7 борби и 6 асистенции. Мариъл Шайок вкара 15 точки, Нуни Омот (6 овладени под двата ринга топки) и Бул Куол добавиха по 12, Питър Джок завърши с 11 и 6 овладени под двата коша топки.

Хосе Алварадо отговори за пуерториканците с 26 точки и 5 асистенции. Тремънт Уолтърс реализира 18, Джордж Кондикт записа 13 и 6 борби, Джан Клавел приключи с 11 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Иванов отстъпи на финала на сингъл на турнир от сериите J300 в Полша
Иван Иванов отстъпи на финала на сингъл на турнир от сериите J300 в Полша
Кейлъб Дресел: Не можеш да обясниш този момент
Кейлъб Дресел: Не можеш да обясниш този момент