Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

За първи път от 18 години: ВМС изстреля експериментално ракетен комплекс „Рубеж" (ВИДЕО)

от БНТ
16:54, 11.06.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Днес е исторически момент за Военноморските сили. За последно преди 18 години са се провеждали стрелби с подвижен брегови ракетен комплекс (ПБРК) „Рубеж“. Флотът се справи отлично, без никакви проблеми. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след успешно проведените експериментални практически стрелби от Военноморските сили (ВМС) с ПБРК „Рубеж“.

По думите му на този етап нищо не налага съкращаване на средствата за модернизация на армията. А напротив, благодарение на средствата, които отделя сегашното правителство, може да се провеждат повече учения, да се ремонтира съществуващата техника и да се закупува нова, посочи още Каракачанов.

Министър-председателят Бойко Борисов даде висока оценка на проведените стрелби и заяви, че не се налага спиране на модернизационните проекти за Българската армия.

„Въпреки страховитата криза в света, нищо от това, което сме планирали - повишаване на заплатите с 10 % и проектите на военните - не се налага да бъде спряно“, каза той.

„Целият военноморски флот работи за изпълнението на тази задача: Флотилия бойни и спомагателни кораби, навигационно-информационната система, бреговата система за наблюдение. Да благодарим и на Гранична полиция. Това е огромен труд и изразявам своето задоволство, че всичко премина успешно“, заяви и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след провеждането на експерименталната практическа ракетна стрелба с ПБРК „Рубеж“.

Формирование от ВМС проведе днес експериментални практически стрелби с ПБРК „Рубеж“. Те са част от поредицата летни учения за повишаване на подготовката на военнослужещите от Българската армия за изпълнение на конституционните задължения по опазване териториалната цялост на страната.

Стрелбите наблюдаваха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерите Красимир Каракачанов и Томислав Дончев, председателят на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание Константин Попов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, висши офицери от Българската армия.

Кадрите са предоставени от информационния канал на Министерството на отбраната.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Откриха тракийско селище със светилище между жилищни блокове в Бургас
Откриха тракийско селище със светилище между жилищни блокове в Бургас
Варна си има социално предприятие за новини с европейско финансиране
Варна си има социално предприятие за новини с европейско финансиране